Tasovac: Nepristrasno informisanje i izlazak države iz medija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2014, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tasovac: Nepristrasno informisanje i izlazak države iz medija

Skupština Srbije počela je danas sednicu na kojoj će poslanici razmatrati predloge tri medijska zakona - o javnom informisanju i medijima, elektronskim medijima i javnim medijskim servisima. Ministar za kulturu i informisanje Ivan Tasovac izjavio je da se usvajanjam seta medijskih zakona, koji se donose posle 11 godina, obezbeđuje pravovremeno, istinito, potpuno i nepristrasno informisanje i izlazak države iz medija do sredine iduće godine.

Zakon o javnom informisanju i medijima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je krovni zakon, rekao je Tasovac u skupštini obrazlažući tri predložena medijska zakona - o javnom informisanju, o elektronskim medijima i o javnim medijskim servisima.

Tasovac je naglasio da ti zakoni garantuju slobodu medija u skladu sa evropskim standardima i naveo njegove ciljeve.

"Ciljevi su stvaranje uslova za profesionalne medije, uspostavljanje okvira koji garantuje slobodan protok ideja i mišljenja, bez mešanja države koje bi bilo ograničavajuće i jasno je definisan javni interes, finansiranje, zaštita prava urednika, novinara i podsticanje novinarskog udruživanja, zaštita maloletnika, zabrana govora mržnje...“, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, zakonom je definisan izlazak države iz medija, odnosno rok za privatizaciju - 1. jul naredne godine i obaveza da pet godina taj medij zadrži istu delatnost.

"Ukoliko do 1. jula 2015. godine ne bude prodat kapital, postupak prodaje se obustavlja, akcije će biti ponuđene zaposlenima, a ukoliko zaposleni odbiju ponudu, kapital prestaje da postoji i briše se iz registra medija“, rekao je Tasovac.

Ministar je objasnio i šta je, po predloženim zakonskim rešenjima, javni interes u javnom informisanju, istakavši da je to istinito i nepristrasno, blagovremeno i potpuno informisanje svih građana, na srpskom jeziku i maternjem jeziku nacionalnih manjina i srpskom jeziku građana van teritorije Srbije, informisanje inostrane javnosti kada je to u interesu Srbije...

Razvoj medijske pismenosti, formiranje javnih servisa na republičkom i pokrajinskom nivou, takođe je javni interes, dodao je Tasovac.

Govoreći o predloženom zakonu o elektronskim medijima, ministar je istakao da je audio vizuelna politika jedna od najznačajnijih politika EU, pa je neophodno da postojeći propis bude zamenjen novim koji će uhvatiti korak sa novim vremenima u okviru elektronskih medija.

On je naveo da reglatorno telo za elektronske medije - Republička radio difuzna agencija (RRA) menja naziv u regulatorno telo za elektronske medije, u svojstvu pravnog lica, regulator je odgovoran skupštini, a savet tog tela ima devet članova.

"Precizno je utvrđena procedura izbora članova saveta, detaljno opisani poslovi kojima će se baviti regulator, garantuje se sloboda prijema iz drugih država, definiše se pravilo pristupa najvažnijim događajima, propisana je zaštita medijskog pluralizma“, rekao je pored ostalog Tasovac.

On je podsetio da do 17. juna 2015. mora biti završena digitalizacija, a da je usvajanje tog zakona preduslov za digitalizaciju.

Kada je reč o zakonima o javnim medijskim servisima, odnosno o RTS i RTV, Tasovac je istakao da odredbe Zakona o radiodifuziji iz 2002. godine moraju da se prilagode tehničkim standardima i neke obaveze moraju da se preciznije definišu u skladu sa međunarodnim propisima.

Tasovac je naveo da predloženi zakon, pored ostalog, predviđa ukidanje pretplate i prelazak na finansiranje iz taksi, koje će se uplaćivati na dva osnovna računa i koja će biti obavezna i naglasio da se sredstva iz javnih prihoda ne mogu koristiti za finansiranje osnovne delatnosti javnog medijskog servisa i za komercijalnu delatnost.

Medijski zakoni predviđaju povlačenje države iz vlasništva u medijima do 1. jula 2015. godine, uvođenje projektnog finansiranja, ukidanje televizijske pretplate i od 2016. uvođenje takse koja neće prelaziti iznos od 500 dinara.

Opozicija zamera Vladi Srbije zbog toga što je predloge zakona uputila u Skupštinu po hitnoj proceduri, a Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) uputili su amandmane na predložene zakone svim poslaničkim grupama.

Parlamentarci će po hitnoj proceduri razmotiri Predlog zakona o javnom informisanju, Predlog zakona o elektronskim medijima i Predlog zakona o javnim medijskim servisima.

Po završetku procesa privatizacije u medijima moći će da se kod države aplicira za finansijsku podršku onim sadržajima koji predstavljaju javni interes u oblasti informisanja.

Zakon o javnom informisanju je predvideo da se u periodu od pet godina po privatizaciji moraju zadržati programske strukture i sadržaji, što će pomoći tranziciju medija ka tržišnom funkcionisanju i očuvati programske sheme, što je posebno značajno kada je reč o medijima koji izveštavaju na jezicima nacionalnih manjina.

Predlog zakona o javnim medijskim servisima predviđa postojanje dva javna servisa - RTS i RTV, garantuje njihovu institucionalnu i programsku nezavisnost, definiše javni interes i način finansiranja javnih serisa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Okvir za slobodan protok ideja"

Izvor: B92, 30.Jul.2014

Beograd -- Ministar za informisanje Ivan Tasovac kaže da se usvajanjam seta medijskih zakona obezbeđuje pravovremeno, istinito, potpuno i nepristrasno informisanje...Ministar je istakao da se set zakona donosi posle 11 godina i da garantuje izlazak države iz medija do sredine iduće godine...Zakon...

Nastavak na B92...

Polemika o medijskim slobodama, tv pretplati, javnoj svesti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2014

Skupština Srbije završila je raspravu o setu medijskih zakona, a rad će nastaviti sutra pretresom amandmana na privredne zakone. Ministar za kulturu i informisanje Ivan Tasovac izjavio je da se usvajanjam seta medijskih zakona, koji se donose posle 11 godina, obezbeđuje pravovremeno, istinito, potpuno...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.