Tanjug: Palestinske Sestre brzine

Izvor: Mondo, 25.Avg.2012, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tanjug: Palestinske "Sestre brzine"

Grupa od šest žena, muslimanki i hrišćanki starih između 25 i 35 godina, borila se protiv skeptičnih roditelja, izraelske okupacije i neodobravanja javnosti da bi ubrzo postale lokalne zvezde i tema jednog dokumentarca.

Sa svojim narandžastim noktima, torbom marke "Majkl Kros" i uskim farmerkama, Palestinka Majsun Jajuši uopšte ne deluje kao vozač autotrka sve dok ne sedne za volan.

Čim pokrene svoj terenac ona uz škripu guma nestaje iz vida, probijajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << se gustim saobraćajem Ramale i mašući začuđenim prolaznicima.

Lako je videti zašto je tim koji predvodi - prvi ženski trkački tim Bliskog istoka - nazvan "Sestre brzine".

Grupa od šest žena, muslimanki i hrišćanki starih između 25 i 35 godina, borila se protiv skeptičnih roditelja, izraelske okupacije i neodobravanja javnosti da bi ubrzo postale lokalne zvezde i tema jednog dokumentarca.

"Osećamo se slobodno dok ovo radimo", rekla je AFP-u Mona Enab, 26. "Ovo je način da pobegnemo od svega što nas okruzuje".

Jajuši (36) kaže da je ljubav prema brzini razvila frustrirana dugim satima stajanja na izraelskim kontrolnim punktovima.

"Bila sam depresivna na tim punktovima, ali se zbog brzine osećam moćno i pomaže mi da se izborim sa depresijom. Kada vas vojnik konačno propusti, osećate se kao da možete da letite", rekla je ona.

Jajuši je morala krišom da uzima časove vožnje, nakon što je diplomirala biznis na univerzitetu Bir Ceit i odvajala je od plate za njih.

"Mislili su da mi ne treba vozačka dozvola i da je preskupa", objašnjava ona.

Ali, dozvola se isplatila. Njoj je, videvši njenu veštinu, 2010. godine prišao šef palestinske Federacije moto sporta Haled Kadura.

Ponudio joj je da učestvuje u trening kampu za vozače koji sponzoriše Britanski savet, zajedno sa još nekoliko žena različitih iskustava - i tako su rođene Sestre brzine.

Enab je, takođe, počela da vozi bez dozvole roditelja pre nego što je bila dovoljno stara da polaže vozački ispit. "Krala sam sestri kola i vozila se bez dozvole", smeje se ona.

Ona uz mangupski osmeh gleda u prolaznike koje je šokirala šrkipa guma i žena-vozač.

Za ove žene, vožnja je način da se izbegnu zahtevi društva. "U našoj kulturi, pritiskaju vas da slušate roditelje, ali kada sednem u automobil mogu sa njim da radim šta ja želim. Osećam potpunu slobodu", rekla je Jajuši.

Žene su isprva krile da su na autotrkama od roditelja, ali su Jajušini roditelji saznali iz lokalnih novina.

"Mama je bila u fazonu - 'poginućes'", priseća se ona i dodaje da se njena majka i dalje boji da je gleda dok vozi.

Porodica Enab, takođe, je prihvatila njenu potrebu za brzinom i njena majka sada radi kao njen fikser na svim takmičenjima Zapadne obale.

Beti Sadeh (31), još jedna članica tima, nije imala tih problema.

Glamurozna plavuša koja vozi sportski model "Pežoa" zahvaljujući sponzorskom dogovoru sa lokalnom granom francuske kompanije, dolazi iz porodice trkača i njen jedini pritisak je da se dokaže da je bolja od ostatka porodice.

"Moj tata je bio šampion trke u Meksiku i moj brat. To mi je u krvi. U porodici ima definitivno rivalstva", kaže ona.

Sadeh je rođena u Meksiku, potom je živela u SAD, a na Zapadnu obalu se sa porodicom preselila kada je imala 13 godina.

"Želim da budem ovde, ovo je moja zemlja. Zašto da ne pokažemo svetu da Palestinke mogu da rade sve?", kaže ona.

Za Sadeh, autotrke nisu političko pitanje već pitanje nacionalnog ponosa.

"Kada se takmičim pod palestinskom zastavom, to pokazuje šta mi želimo, da mi želimo zemlju, da zaslušujemo zemlju", kaže ona.

Nema spora da prisustvo Izraela na Zapadnoj obali otežava treninge i vožnje tima. Njihov nekadašnji poligon pored vojnog zatvora Ofer je zatvoren, jer struktura nije sigurna zbog čestog bombardovanja. A staza na kojoj voze kroz teritoriju prolazi kroz tri administrativne oblasti i prepuna je kontrolnih punktova tako da je njome nemoguće voziti.

Ove žene i pored toga imaju velike ambicije, podstaknute nedavnim putovanjem do čuvene Silverston trke u Britaniji.

"

Želim da se takmičim na međunarodnom nivou na trci Formule jedan", kaže Sadeh. "Moj san je da na Silverston dođem kao profesionalac".

(Tanjug, Ilustracija (Guliver/Getty Images)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Palestinke, zvezde auto-trka

Izvor: B92, 25.Avg.2012

Grupa od šest žena, muslimanki i hrišćanki starih između 25 i 35 godina, borila se protiv skeptičnih roditelja, izraelske okupacije i neodobravanja javnosti da bi ubrzo postale lokalne zvezde i tema dokumentarca Speed Sisters...Sa svojim narandžastim noktima, torbom marke "Majkl Kors" i uskim...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.