Tanja Fajon: Nadam se da nema političara koji koriste situaciju za prikupljanje poena

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Apr.2020, 15:16

Tanja Fajon: Nadam se da nema političara koji koriste situaciju za prikupljanje poena

Poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon izjavila je da se "iskreno nada" da u Srbiji ne postoji politička snaga ili odgovorni političar koji bi koristio situaciju oko koronavirusa za skupljanje političkih poena.

"To nije situacija gde bi političari, ili s jedne ili s druge strane, tražili korist. Danas smo svi zajedno odgovorni da nađemo rešenja za građane", rekla je Fajon za N1, na pitanje da li vladajuća stranka u Srbiji koristi krizu za političku kampanju. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

Fajon je kazala da je kritikovala odluku vlade Srbije, koja je ubrzo ukinuta, da sve informacije o koronavirusu budu iz jednog centra, jer je to videla kao "najavu mera za uvođenje cenzure".

"Kao nekadašnja novinarka ja sam to videla kao ograničavanje slobode medija i slobode izražavanja. Bilo je i hapšenja novinarke, što isto smatram pogrešnom odlukom. Sledeći dan je ta odluka ukinuta", podseća Fajon.

Ona dodaje da prati šta se dešava i to ne samo u Srbiji, navodeći primer Mađarske gde premijer Viktor Orban, kako je rekla, ima danas neograničena ovlašćenja zbog koronavirusa.

Fajon ističe da neke zemlje, uvođenjem vanrednih mera, "pogoršavaju demokratiju, vladavinu prava i slobodu medija".

Govoreći o Srbiji, Fajon je rekla da je povodom privođenja Ane Lalić dobila dosta poruka zabrinutih srpskih građana i političkih partija i da je zato i reagovala.

"Zadovoljna sam što je ta mera povučena, to je možda bio i naš pritisak. To je nešto gde vidim da je možda i spoljni pritisak nekad potreban da se ukaže kako mera ne bi išla u pravcu ograničavanja demokratije i slobode medija", rekla je ona.

Fajon je dodala da je bila zabrinuta zbog izjava srpskog predsednika da Evropska unija (EU) ne pomaže Srbiji i glorifikacije Kine i Rusije zbog podrške i pomoći Srbiji.

"Ali treba znati da je finansijska podrška EU puno veća. Krajem prošle nedelje u Beogradu je potpisan sporazum o dodeli bespovratnih sredstava vredan skoro pet miliona evra kao pomoć Srbiji u borbi protiv Covid-19. To je samo deo od 93 miliona evra finansijske potpore Srbiji", navela je Fajon.

Pandemija koronavirusa, prema njenim rečima, predstavlja veliki test za EU - za njen opstanak i solidarnost, odnosno koliko će Unija biti u budućnosti složna i jaka.

"Imamo otvorena pitanja oko demokratije, vladavine prava, slobode medija, kakve će biti ekonomske i socijalne posledice, koliko će biti tu solidarnosti. Neću biti pesimista, imam osećaj da postoje lideri koji su svesni da je u pitanju opstanak mira i stabilnost u evropskoj celini. Biće života nakon pandemije", navela je Fajon.

Ona je dodala da se i dalje bori za slobodu kretanja za sve građane, uključujući i građane Zapadnog Balkana.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.