Tanasković: Opada entuzijazam za promovisanje nezavisnosti Kosova

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Dec.2017, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tanasković: Opada entuzijazam za promovisanje nezavisnosti Kosova

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković izjavio je da kod pojedinih država opada entuzijazam za aktivno promovisanje nezavisnosti Kosova i da se u muslimanskim zemljama razume da nema osnova za solidarnošću u vezi sa statusom Kosova.

"U muslimanskim zemljama sve se bolje razume da u vezi sa statusom Kosova nema nikakve osnove za ispoljavanje islamske solidarnosti, jer nije reč o teritoriji na kojoj su islam i muslimani na bilo koji način ugroženi, već su sasvim suprotno, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u velikoj većini muslimanski Albanci narušili državani suverenitet i teritorijalni integritet Srbije", rekao je Tanasković za "Večernje novsti" od nedelje.

On je pohvalio ofanzivu Srbije kada je u pitanju sprečavanje članstva Kosova u Unesko, ali je istakao da taj diplomatski uspeh ne bi trebalo "trijumfalistički veličati kao pobedu", jer je slučaj Madagaskara upozorenje da Srbija "mora ostati stalno budna".

Upitan da li vidi u budućnosti Kosovo kao članicu neke od međunarodnih organizacija, Tanasković je odgovorio da Prištini po tom pitanju "ne cvetaju ruže".

"Ako ne bude nekakvih velikih preokreta, mislim da bar kratkoročno, pa i srednjoročno, pokušajima Kosova da se domogne članstva u međunarodnim organizacijama, pogotovo onima iz sistema UN, što je jedan od prioriteta Prištine i njenih pokrovitelja, ne cvetaju ruže", rekao je on.

Tanasković je kazao i da očekuje da će srpsko kolo "moravac", biti upisano na listu svetske nematerijalne baštine do kraja godne.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.