Taksisti još voze s popustom na poziv

Izvor: Blic, 17.Maj.2011, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Taksisti još voze s popustom na poziv

Izmene i dopune zakona o prevozu u drumskom saobraćaju stupile su danas na snagu, međutim većina taksi udruženja, suprotno najavama, i dalje drži popust na telefonski popust. U “Žutom taksiju” ističu da neće ukinuti popust dok gradonačelnik Dragan Đilas, kako kažu, ne potpiše odluku o jedinstvenoj minimalnoj ceni taksi prevoza.

Iako je Grad još 19. aprila doneo odluku o jedinstvenoj minimalnoj ceni taksi prevoza svega je četiri taksi udruženja do sada ukinulo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << popust: Beogradski, Pink, Taksi Bel i Nacionalni taksi. Ostala udruženja su najpre, kako su isticala, čekala da Izmene i dopune zakona o prevozu u drumskom saobraćaju stupe na snagu.

Međutim, ni taj uslov sada nije dovoljan.

- Očekujemo da se sada zakon usaglasi sa lokalnom samoupravom pa sve dok gradonačelnik Dragan Đilas ne potpiše odluku o uvođenju jedinstvene cene taksi prevoza mi ćemo držati popust na telefonski poziv. Već su nam se javile agencije za zaštitu potrošača i za zaštitu od monopola koji tvrde da ovakva odluka nije ustavna, jer postavlja se pitanje da li je moguće zakonski sprečiti nekog da radi po nižoj ceni - kaže Vlada Ivetić iz Žutog taksija.

Na osnovu odluke Grada jedinstvena cena starta taksi prevoza iznosi 140 dinara, pređeni kilometar u prvoj tarifi iznosi 55 dinara, dok je vožnja u drugoj tarifi 70 dinara.

U Beogradskom taksiju, s druge strane, tvrde da je ovo još jedna u nizu mera koje će doprineti uređenju taksi delatnosti u gradu.

- Uvođenjem jedinstvene cene taksi prevoza dobićemo fer utakmicu u kojoj će se taksi udruženja nadmetati kvalitetom vozila i ljubaznošću vozača. Ukoliko zaista pojedina taksi udruženja ne ukinu popust postavlja se pitanje koji će vozači za njih raditi jer se taksisti generalno protive sniženju cene - ističe Zlatan Zlatanović iz Beogradskog taksija.

Anketa

Da li podržavate ukidanje popusta na telefonski poziv u taksi prevozu?

Da, konačno će biti uveden red u taksi prevoz

Ne, cene treba da formira tržište, a ne država

Ne, i ovako je taksi skup

Ne znam, ne vozim se taksijem

snimam...

radim...

Glasaj

Glasaj Rezultat

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.