Tadić: Sistem odbrane je stabilan

Izvor: RTS, 25.Dec.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Sistem odbrane je stabilan

Predsednik Srbije izjavio da je sistem odbrane stabilan, da policija, vojska i sve bezbednosne strukture rade svoj posao i da je bezbednosna situacija u zemlji pod kontrolom. Tadić je naglasio da nije zadovoljan što se lični sukobi iznose u javnost i da će za nekoliko dana sazvati Savet za nacionalnu bezbednost i "blagovremeno doneti adekvatne odluke".

Poslanik SNS-a Božidar Delić izjavio je da je načelnik Zdravko Ponoš izneo tačne podatke o sistemu odbrane Srbije i da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zato ne treba da snosi nikakvu odgovornost.

"Istina njegovo istupanje treba da bude u okviru sistema, ali kada u sistemu ima devijacija načelnik Generalštaba VS ima pravo da izađe u javnost i zato ne snosi nikakvu odgovornost", rekao je Delić na konferenciji za novinare posle sednice Odbora.

Delić je optužio Ministarstvo odbrane Srbije za nameštanje tendera istakavši da bi budžteska kontrola u tom ministarstvu iznela te zloupotrebe na videlo.

Na sednici Odbora Deliću predsedavajući Dragan Todorović iz SRS nije dozvolio da govori.

Delić, general u penziji, posle upornog nastojanja da dobije reč je ustao i optužio Todorovića da je način na koji vodi sednicu sramota i da će zbog toga tražiti njegovu smenu sa te funkcije.

"Pravite cirkus, sramota. Dajete reč ljudima koji nisu članovi odbora", rekao je Delić koji se bezuspešno javljao za reč.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je sistem odbrane stabilan, da policija, vojska i sve bezbednosne strukture rade svoj posao i da je bezbednosna situacija u zemlji pod kontrolom, saopšteno je iz Kabineta predsednika Republike.

Predsednik Srbije je najavio da će za nekoliko dana sazvati Savet za nacionalnu bezbednost.

Tadić je istakao da prati situaciju.

On je naglasio da nije zadovoljan što se lični sukobi iznose u javnost i da će blagovremeno doneti adekvatne odluke, saopšteno je iz Kabineta predsednika Republike.

Sukobom  Ponoš - Šutanovac danas se bavila i  Vlade Srbije a u saopštenju koje je dostavljeno medijima kaže se da je: "ministar odbrane Dragan Šutanovac, povodom medijskih napisa, informisao članove Vlade o načinu sprovođenja reformi u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije i istakao da je bezbednosna situacija u zemlji stabilna".

Odbor za odbranu zatražio skupštinsku raspravu 

Odbor Skupštine Srbije za odbranu i bezbednost zaključio je, na sednici koja je zakazana zbog sukoba ministra odbrane Dragana Šutanovca i načelnika Generalštaba Vojske Srbije Zdravka Ponoša, da najnovija dešavanja između Ministarstva i Vojske mogu da predstavljaju pretnju po stabilnost države i dovedu u pitanje civilnu kontrolu nad vojskom.

Posle dvočasovne rasprave, u kojoj je učestvovao načelnik Generalštaba VS general-potpukovnik Zdravko Ponoš, odbor je od Vlade Srbije zatražio da što pre izvesti Skupštinu Srbije o stanju sistema za odbranu zemlje.

Odbor je jednoglasno odbio da od predsednika Srbije Borisa Tadića, kao glavnokomandujućeg VS, zatraži smenu Ponoša.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac obavestio je pismom članove Odbora da nije u mogućnosti da prisustvuje sednici i izrazio spremnost da učestvuje na prvom narednom sastanku.

Opozicija kritikovala Ponoša 

Na sednici odbora, poslanici SRS-a kritikovali su Ponoša zbog istupanja u javnosti, tvrdeći da je time prekršio Ustav Srbije, kao i odredbe Zakona o vojsci.

"Po Ustavu, VS je pod demokratskom i civilnom kontrolom, što ne znači da je pod kontrolom Demokratske stranke", rekao je predsednik odbora i šef poslanika SRS Dragan Todorović.

Todorović je istovremeno rekao da se slaže sa svim zamerkama koje je Ponoš uputio Ministarstvu odbrane, dodajući da ih podržava "od početka do kraja" i navodeći da se one odnose na vlast koja rukovodi Srbijom od 2001. godine.

Zoran Krasić iz SRS-a poručio je Ponošu da može biti 120 odsto u pravu, ali da je, ako je tako, trebalo da podnese ostavku, jer "ne može da nastupa u javnost nezavisno od zakona".

Članove odbora takođe je interesovalo i da li neko i ko stoji iza Ponoša, aludirajući na predsednika Srbije Borisa Tadića, koji je po Ustavu glavnokomandujući VS.

Dragan Šormaz iz DSS-a saglasio se s načelnikom generalštaba da se kasni u donošenju strategije nacionalne bezbednosti i strategije odbrane, ali je istovremeno upozorio da je njegovim nastupom u javnosti "definitivno ugrožena civilna kontrola nad VS".

Milan Markićević iz Nove Srbije istakao je da podržava Ponoša, ako "iza svega što je rekao prethodnih dana stoji njegova želja da se poboljša sistem odbrane, ali da je to neprihvatljivo ako iza svega toga stoji namera da Srbija uđe u NATO".

Ponoš: Nisam prekršio Ustav 

Marko Đurišić iz DS je ocenio da je Todorović sazvao sednicu da bi se nastavila manipulacija građanima, obrazlažući to time što niko od članova odbora nije dobio nikakav materijal.

Nenad Milić (LDP) čestitao je Ponošu "na ličnoj hrabrosti", ali i upozorio na širi kontekst dešavanja u sistemu odbrane.

General Ponoš je izjavio da bezbednost zemlje nije ugrožena i da Vojska Srbije funkcioniše i istakao da "priče o bilo kakvoj pobuni nisu tačne", zamolivši članove odbora da se sednica ne zloupotrebljava u dnevno političke svrhe.

Odgovarajući na primedbe članova odbora, načelnik generalštaba je istakao da iza njega ne stoji niko i poručio članovima odbora da ne misle da je posao koji obavlja mnogo primamljiv.

General Ponoš je objasnio, navodeći konkretne primere, da nije prekršio ni Ustav, niti zakon, i istakao da Ministarstvo odbrane nije u vojnoj hijerarhiji komandovanja, već da se ministar odbrane nalazi u liniji civilne kontrole.

Ponoš je rekao i da je na funkciju načelnika generalštaba postavljen naredbom i da ne može samoinicijativno da napusti tu funkciju.

Načelnik Generalštaba VS je rekao da ostaje pri svemu što je izjavio u medijima, vezano za, kako je naveo, nepravilnosti u izgradnji sistema odbrane, ali ne želi da se ta priča zloupotrebljava u dnevno - političke svrhe.

Država mora imati viziju i dokumenta o vojnoj strategiji i doktrini

"Ovo nije moj lični rat sa Draganom Šutanovcem. Srpska vojska nije ni moja ni njegova, ni vaša", rekao je Ponoš članovima Odbora, dodavši da građani imaju pravo da znaju da li će Srbija biti bezbedna 2010. i 2015. godine.

Ponoš je rekao da je smatrao da je njegova obaveza da ukaže na stvari koje nisu u redu, jer i sam snosi odgovornost za deo sistema bezbednosti.

Prema njegovoj oceni, civilna kontrola vojske "nije sveta krava" i ne nosi "mantiju bezgrešnosti".

Ponoš je pohvalio ministarstvo odbrane zbog toga što je povećalo plate u vojsci i počelo da rešava stambena pitanja, ali se zapitao da li država ima jasnu viziju da li može da sprovede proces profesionalizacije, i kako se na taj proces odražava odluka o vojnoj neutralnosti.

Načelnik Generalštaba VS je pozvao da se hitno usvoje svi strateški i doktrinarni vojni dokumenti, jer je to "posao koji je važan, bez obzira na to ko će biti načelnik Generalštaba, a ko ministar odbrane".

Vojnici ne učestvuju u političkom životu

Ponoš je rekao da će poštovati princip subordinacije i da će prihvatiti svaku odluku koja se tiče njegove karijere.

"Vojnici ne učestuvuju u političkom životu i ne idu na izbore i zbog toga ne moraju da vode računa o tome šta govore. Ako je nekoga ono što sam ja rekao zabolelo, onda je to dobar znak", kazao je Ponoš.

Na početku sednice, član Odbora Marko Đurišić iz Demokratske stranke je ocenio da je sednica sazvana kako bi predstavnici radikala nastavili sa "medijskim cirkusom", a ne kako bi zaista obavestili građane o tome šta se dešava u sistemu odbrane.

Đurišiću je odgovorila članica Odbora Nataša Jovanović (SRS), optuživši ga da ima lične razloge i animozitete, te zato konstantno optužuje Todorovića da ne radi svoj posao.

Poslanik DSS Miloš Aligrudić rekao je da je nedopustivo što se načelnik Generalštaba obratio javnosti umesto da sva otvorena pitanja rešava u okviru nadležnih državnih organa. Prema rečima Aligrudića, još nije vidljiva prava pozadina sukoba, ali veruje da je reč o unutrašnjem sukobu unutar Demokratske stranke koji je izašao u javnost.

Tadić uveren da je vojska stabilna

Predsednik Odbora ranije je izrazio čuđenje zbog stava predsednika Borisa Tadića da Šutanovac i Ponoš treba sami da reše svoje probleme i da će se umeštati tek ako njih dvojica ne budu uspeli da ih reše.

U intervjuu za "Politiku", Ponoš je izjavio da politika odbrane zemlje ne postoji i da njegov "sukob" sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem "nije sukob dve ličnosti, nego sudar koncepcija o tome gde će Srbija, kao bezbedna zemlja, biti 2015. 2020. godine".

U Ministarstvu odbrane ocenjuju, kako je rečeno RTS-u, da je delovanje generala Ponoša u domaćoj i stranoj javnosti nanelo veliku štetu ugledu Vojske, sistemu odbrane i državi u celini i ugrozilo demokratski poredak.

Predsednik Srbije Boris Tadić, u intervjuu nedeljniku "Standard", kaže da je uveren da je Vojska stabilna.

"Uvek postoji mogućnosti da nosioci određenih državnih funkcija imaju neka različita mišljenja, ali budite uvereni da to ne može da bude izvor nestabilnosti bilo kog sistema, a posebno ne sistema odbrane", rekao je Tadić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Blagovremeno ću doneti adekvatne odluke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Dec.2008

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je sistem odbrane stabilan, da policija, vojska i sve bezbednosne strukture rade svoj posao i da je bezbednosna situacija u zemlji pod kontrolom, saopštio je Kabinet predsednika Republike...Predsednik Srbije je najavio da će za nekoliko dana...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.