Tadić: Nije vreme za kukanje

Izvor: RTS, 02.Jan.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Nije vreme za kukanje

Ovo nije vreme idealnih, već vanrednih ekonomskih okolnosti i zato je Srbiji potrebno objedinjavanje svih nacionalnih potencijala, nacionalna kohezija i uzdržanost, poručio je predsednik Srbije Boris Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić je, u intervjuu agenciji Fonet, ocenio da je veoma dobro što je Srbija dobila novi budžet, koji nije idealan, ali je prvi i najvažniji odgovor države na finansijsku krizu.

 

Predsednik Tadić rekao je da je nedavnu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odluku o razrešenju general-potpukovnika Zdavka Ponoša sa mesta načelnika Generalštaba Vojske Srbije doneo isključivo zbog kršenja vojnih pravila, koja su striktno definisana.

Svi pripadnici vojske, policije i službi bezbednosti, prema

rečima Tadića, trebalo bi dobro da shvate ovu odluku, zato što

zemlja može biti demokratska, stabilna i sigurna za njene

građane samo pod uslovom da svi poštuju pravila ponašanja.

"Što se tiče generala Ponoša, mogu da kažem nedvosmisleno da je to jedan od najboljih oficira, ne samo u našoj zemlji, nego u ovom delu Evrope", istakao je Tadić.

"Pitanja koja je on pokrenuo i dalje ostaju, ona se tiču koncepcije reformi oružanih snaga i nešto su što ja razdvajam od formalne odluke o razrešenju načelnika Generalšataba zbog kršenja vojnih pravila", naglasio je Tadić i ocenio da Ponoš može biti izuzetno koristan Srbiji u budućnosti na drugim poslovima.

Prema njegovim rečima, pored mera za saniranje posledica ove krize, Srbija mora da priprema svoju ekonomiju i politički sistem za izlazak iz krize, jer će samo tako moći da računa na ubrzani rast i bolji život za građane.

"Danas nije vreme za paniku i kuknjavu, već za objedinjavanje svih nacionalnih potencijala. Danas je vreme da politika i Vlada čuju privrednike, da privrednici čuju sindikate, a stručnjaci jedni druge", objasnio je Tadić.

Govoreći o budžetu za 2009. godinu, Tadić je istakao da će možda morati da pretrpi rebalans, imajući u vidu posledice ekonomske krize, ali da je on stabilizacijski i ne zapostavlja razvoj i investicije u infrastrukturu i puteve, koji mogu doneti nova radnja mesta.

Apel na uzdržanost

Tadić je rekao zna da radnici žive teško i da on razume njihove zahteve, ali je predočio da nisu ideja samo veće plate, već da se uspostavi održivi ekonomski poredak , koji će obezbediti u trenutku izlaska iz krize veliki rast srpske privrede.

"Situacija je više nego vanredna, pa je moj apel svim socijalnim strukturama, radnicima, sindikatima, penzionerima, poslodavcima, seljacima, da nam je potrebna uzdržanost.To je poruka i političarima, predsednicima upravnih odbora, uzdržanost u svakom smislu", objasnio je Tadić.

Tadić je podsetio da od onoga što je planirano u prvoj polovini 2008. godine mnogo toga nije ostvareno na kraju godine zbog ekonomskih nedaća i napomenuo da zato niko nema pravo, ni Vlada, sindikati ili poslodavci, da se ponašaju na stari način.

"Protesti na ulicama koji se najavljuju, za mene su razumljivi, jer radnici teško žive", rekao je Tadić i naglasio da je ovo ipak trenutak kada svi moraju da zastanu sa svojim zahtevima, da sagledaju prioritete i pokažu odgovornost.

U sadašnjoj situaciji obećanja mogu da se ispune samo štampanjem novca i hiperinflacijom, ali to je zaduživanje generacija koje tek dolaze i ja ne želim da vodim takvu politiku, naglasio je Tadić.

Tadić je odbacio špekulacije da su predstavnici Srpske radikalne stranke pristali da odblokiraju rad parlamenta kada se razgovaralo o budžetu zarad novca, dodajući da je odluka radikala verovatno posledica uviđanja da će odustajanjem od opstrukcije očuvati uticaj koji imaju u delu javnosti.

Energetski sporazum sa Rusijom

Govoreći o energetskom sporazumu sa Rusijom, Tadić je rekao da je se njime Srbija povezuje sa Evropskom unijom i obezbeđuje energetsku stabilnost u narednih 30 godina.

To su dve najvažnije strategijske tačke sporazuma, ocenio je predsednik Srbije, dodajući da je Srbija postigla uspeh u sva tri sporazuma koja su potpisana u okviru naftno-gasnog aranžmana sa Rusijom.

Za 51 odsto Naftne industrije Srbije je dobijeno 400 miliona evra i 500 miliona u investicijama, uz garancije ruske strane, monopol na naftne derivate traje koliko i srpska uredba u tom domenu, dobijene su garancije za zaštitu životne sredine i izvanredan socijalni program, objasnio je Tadić.

"Svi koriste ovu situaciju za iznošenje različitih mišljenja, ali i za specifikovanje svoje partijske pozicije, misleći o nekim budućim izborima. To nije korisno", smatra Tadić.

Neslaganja u Vladi Srbije koja je izazvao ovaj sporazum sa Rusijom, za Tadića predstavljaju "pojačanu buku" prolaznog karaktera, koju on razume, ali joj ne pridaje suštinski značaj.

"Ako bi se to pojačavalo u vremenu koje dolazi i po nekim pitanjima strategijskog značaja, kuda Srbije ide, onda bi ta buka mogla destruirati stabilnost Vlade", ocenio je Tadić, ali istovremeno ukazao i da bi novi izbori bili interes samo onih koji ne žele dobro Srbiji.

Izbori najgore rešenje u ovom trenutku

"Postoji svest da novi izbori ne bi suštinski poremetili odnose snaga, neke stranke bi dobile nešto više, neke nove stranke bi dobile više poslanika, nego što ih sada imaju u parlamentu, ali domaninatnu poziciju bi opet imala Demokratska stranka ", naglasio je Tadić.

Izbori znače gubitak vremena koje je dragoceno, trošenje novca kojeg nema, precizirao je predsednik Srbije i konstatovao da se oni mogu dogoditi i zato što se u politici ne razmišlja uvek racionalno.

"Treba biti pripravan i za tu mogućnost, ali mislim da su izbori najgore rešenje u ovom trenutku. To kažem kao predsednik Srbije, predsednik DS i to kažem vodeći računa o opštem interesu", poručio je Tadić i napomenuo da je sa liderom G17 i ministrom ekonomije Mlađanom Dinkićem razjasnio neke stvari.

Budućnost Kosova

Upitan, u nastavku, o najnovijim incidentima na Kosovu i Metohiji, Tadić je ocenio da oni predstavljaju potvrdu stava Srbije da u pokrajini nema poštovanja ljudskih prava, pre svega za pripadnike nealbanskih naroda, a za Srbe iznadsvega.

"Te iluzije da Kosovo sa albanskom dominacijom može da postane jedna respektibilna država i civilizovan prostor, u kojem ljudi slobodno žive nezavisno od pripadnosti određenim nacijama, pada u vodu", rekao je Tadić.

"Ubeđen sam da Kosovo nema budućnost u Evropskoj uniji kao samostalna država, već samo kao pokrajina u Srbiji, kao deo naše zemlje za koji je Srbija odgovorna. Ubeđen sam da Srbija sada možda ima i veću odgovornost nego ikada da Kosovo kao regija postane evropski prostor", ocenio jeTadić.

Tadić  je izrazio očekivanje da će Međunarodni sud pravde narednih nekoliko godina razmatrati zahtev Srbije da se izjasni o legalnosti samoprograšenja nezavisnosti Kosova i predvideo da će doneti odluku koja je pozitivna za Srbiju.

"Verujem da tada rastu šanse da se ponovo vratimo u pregovarački proces, ali ne da bi na taj način destabilizovali region. Srbija ne želi da ima konflikt, već rešenje koje podrazumeva razvoj, održivost i očuvanje svog teritorijalnog integriteta", rekao je Tadić i dodao da Srbija ovo čini razmišljajući o održivom rešenju i za Albance i za Srbe na Kosovu.

Članstvo u EU

Na pitanje o evropskim integracijama, Tadić se usprotivio preoštrim kritikama na račun Evropske unije i podsetio da je Brisel u godinama tranzicije uputio u Srbiju velikupomoć.

Nama je interes da postanemo članica EU i od toga ni po koju cenu ne možemo da odustanemo, precizirao je Tadić, ocenjujući da je primena Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji Srbiji potrebna iz formalnih razloga.

"Nama je primena SSP potrebna da bi se formalizovalo ono što već postoji na tržištu EU, da bismo stupili u jedan novi nivo odnosa i dobili status zvaničnog kandidata", rekao je Tadić i objasnio da je Srbija već mogla biti u statusu kandidata za članstvo u Uniji da je završila saradnju sa Haškim tribunalom.

"Znam da Srbija danas čini apsolutno sve što je u njenoj moći, i ne traga samo za Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem, već za svim izvršiocima zločina, onima koji su povredili humanitarno pravo i tu se ne radi o pitanjima nacionalne pripadnosti", naglasio je Tadić, ilustrujući to i nedavnim hapšenjima u Preševu.

Ratko Mladić će biti uhapšen čim bude dostupan i tačka, poručio je predsednik Srbije.

Govoreći o odnosima sa susedima, predsednik Srbije je naglasio da oni moraju biti najbolji mogući, ali uz međusobno razumevanje, kakvo za Srbiju, u slučaju Kosova, nije postojalo u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji.

"Srbija je država koja brani svoj integritet, suverenitet i dostojanstvo i nastaviće to da čini, ali neće širiti napetosti u regionu", rekao je Tadić.

"Srbija se znatno odgovornije ponaša nego neke druge države. Ja ne delim lekcije političarima šta treba da čine, kao što to rade neki drugi predsednici", poručio je Tadić i zaključio da se u narednom periodu moraju pronaći rešenja za sporove iz prošlosti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.