Izvor: B92, Fonet, 02.Jan.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Apel u vreme krize

Beograd -- Predsednik Srbije smatra da je veoma dobro da je Srbija dobila novi budžet, koji nije idealan, ali je prvi i najvažniji odgovor države na finansijsku krizu.

Ovo nije vreme idealnih već vanrednih ekonomskih okolnosti i zato su Srbiji potrebni objedinjavanje svih nacionalnih potencijala, nacionalna kohezija i uzdržanost, poručio je Boris Tadić u intervju FoNetu i ocenio da bi u takvoj situaciji izbori bili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najgore moguće rešenje.

Prema njegovim rečima, pored mera za saniranje posledica ove krize, Srbija mora da priprema svoju ekonomiju i politički sistem za izlazak iz krize, jer će samo tako moći da računa na ubrzani rast i bolji život za građane.

"Danas nije vreme za paniku i kuknjavu, već za objedinjavanje svih nacionalnih potencijala. Danas je vreme da politika i vlada čuju privrednike, da privrednici čuju sindikate, a stručnjaci jedni druge", objasnio je Tadić.

Govoreći o budžetu za 2009. godinu, Tadić je istakao da će možda morati da pretrpi rebalans, imajući u vidu posledice ekonomske krize, ali da je on stabilizacijski i ne zapostavlja razvoj i investicije u infrastrukturu i puteve, koji mogu doneti nova radnja mesta.

"Proteklih dana slušao sam debate poslodavaca i sindikata. Ako idemo samo sa spiskom naših želja i naših zahteva, ako nas rukovodi prinicp želje, a ne racionalnosti, onda nikuda nećemo dogurati i preti nam opasnost da urušimo čitav finansijski poredak zemlje", upozorio je predsednik Srbije.

Tadić je dodao da radnici žive teško i da on razume njihove zahteve, ali je predočio da nisu ideja samo veće plate, već da se uspostavi održivi ekonomski poredak , koji će obezbediti u trenutku izlaska iz krize veliki rast srpske privrede.

"Situacija je više nego vanredna, pa je moj apel svim socijalnim strukturama, radnicima, sindikatima, penzionerima, poslodavcima, seljacima, da nam je potrebna uzdržanost.To je poruka i političarima, predsednicima upravnih odbora, uzdržanost u svakom smislu", objasnio je Tadić.

Tadić je podsetio da od onoga što je planirano u prvoj polovini 2008. godine mnogo toga nije ostvareno na kraju godine zbog ekonomskih nedaća i napomenuo da zato niko nema pravo, ni Vlada, sindikati ili poslodavci, da se ponašaju na stari način.

"Protesti na ulicama koji se najavljuju, za mene su razumljivi, jer radnici teško žive", rekao je Tadić i naglasio da je ovo ipak trenutak kada svi moraju da zastanu sa svojim zahtevima, da sagledaju prioritete i pokažu odgovornost.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Srbiji potrebni jedinstvo i uzdržanost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jan.2009

BEOGRAD - Ovo nije vreme idealnih, već vanrednih ekonomskih okolnosti i zato su Srbiji potrebni objedinjavanje svih nacionalnih potencijala, nacionalna kohezija i uzdržanost, poručio je predsednik Srbije Boris Tadić u intervju FoNetu i ocenio da bi u takvoj situaciji izbori bili najgore moguće rešenje...Budžet...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Tadić: Nije vreme za kukanje

Izvor: RTS, 02.Jan.2009

Ovo nije vreme idealnih, već vanrednih ekonomskih okolnosti i zato je Srbiji potrebno objedinjavanje svih nacionalnih potencijala, nacionalna kohezija i uzdržanost, poručio je predsednik Srbije Boris Tadić...Predsednik Srbije Boris Tadić je, u intervjuu agenciji Fonet, ocenio da je veoma dobro...

Nastavak na RTS...

Tadić: Nije vreme za paniku

Izvor: Politika, 02.Jan.2009

Obećanja mogu da se ispune samo štampanjem novca i hiperinflacijom, a ja ne želim da vodim takvu politiku, poručio predsednik Republike ..Srbiji je potrebno objedinjavanje svih nacionalnih potencijala, nacionalna kohezija i uzdržanost, jer ovo nije vreme idealnih, već vanrednih ekonomskih okolnosti,...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.