Tači bira između Sejdijua i Pacolija

Izvor: Politika, 20.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači bira između Sejdijua i Pacolija



Ako je posle izbora na Kosovu i Metohiji nešto izvesno, onda je to da u vladajuću albansku koaliciju neće ući Alijansa za budućnost Kosova, stranka Ramuša Haradinaja.
Ovaj optuženi za ratne zločine kome se sudi pred Haškim tribunalom, blago rečeno nije u dobrim odnosima sa pobednikom izbora Hašimom Tačijem, a upućeni kažu da je u njihovom obračunu za uticaj i novac ubijeno nekoliko ljudi. Sve druge mogućnosti za vladu koju će voditi Tači – osuđen 1997. u odsustvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na deset godina zatvora zbog terorizma – ostaju otvorene.

U Prištini tvrde da su Tačijeva Demokratska partija Kosova (DPK) i Demokratski savez Kosova (DSK), stranka koju je osnovao pokojni Ibrahim Rugova, pre izbora razgovarali o koalicionoj vladi, ali ubedljiva pobeda nekadašnjeg političkog lidera "Oslobodilačke vojske Kosova" znači da bi u vodu mogao da padne bilo kakav dogovor koji je bio napravljen pre glasanja. Sa 34 odsto glasova, DPK sada može da bira da li će u vladu sa Demokratskim savezom Kosova ili će izabrati Alijansu novo Kosovo najbogatijeg kosmetskog Albanca Bedžeta Pacolija.

Ipak, jedan visoki zvaničnik Tačijeve stranke izjavio je agenciji Rojters da će DSK biti u vladi. "To je najverovatnije, jer nema drugog rešenja", izjavio je ovaj neimenovani političar. Tako bi ove dve stranke mogle da se nađu u vladi po drugi put – od 2001. do 2004. već su sarađivale, kada je premijer bio Bajram Redžepi. Prethodno su bile u žestokoj zavadi, jer se Tači svojom agresivnošću nametnuo Zapadu kao albanski lider umesto do tada neprikosnovenog Ibrahima Rugove, postavši čak prvi premijer neposredno posle uspostavljanja međunarodne vlasti u Prištini.

Na drugoj strani, DSK – koji je na izbore izašao koristeći Rugovino nasleđe o čemu su svedočili plakati sa njegovim likom – sa dvostruko manje glasova nego na prošlim izborima 2004. godine može da se sa strankom Ora Vetona Suroija ubroji u gubitnike. Zapadni analitičari tvrde da je to kazna birača za neispunjeno obećanje o nezavisnosti, a prva posledica je ostavka potpredsednika DSK Ekrema Kruezijua. Ipak, i na Zapadu i u Prištini slažu se da će pregovori o vladi biti kratki, jer se i jednima i drugima žuri da izvršnu vlast dobiju pre 10. decembra, kada ističe mandat posredničke "trojke" za status pokrajine. Tači je ponovio da će Priština odmah posle tog roka jednostrano proglasiti nezavisnost.

On juče nije želeo da precizira s kim će u koaliciju, ali je rekao da je dobrodošla svaka stranka koja je "spremna da maksimalno doprinese" Kosovu i da savez sa DSK nije isključen.

Glavni i odgovorni urednik lista "Koha ditore" Agron Bajrami izjavio je za KIM radio da je moguće da će Hašim Tači vladu napraviti sa Pacolijevom partijom i otcepljenim krilom iz DSK – strankom Demokratski savez Dardanije – koje predvodi Nedžat Daci, bivši predsednik skupštine. Daci posle Rugovine smrti nije uspeo da se nametne kao novi lider DSK, pa je nezadovoljan napravio sopstvenu stranku i ostvario dobar rezultat na izborima.
Za loš rezultat Suroijeve stranke, koja neće ući u parlament, Bajrami navodi dva faktora. "Jedan je slaba izlaznost. Drugi je da su u predizbornoj kampanji izneta nerealna obećanja, a gospodin Suroi, koji je previše urban za neke sredine na Kosovu, izašao je sa prilično realističnim programom. To je rezultiralo politikom koja ne može da pobedi u ovakvom političkom okruženju", kazao je Bajrami.

I zapadni posmatrači – Rusija nije želela da pošalje posmatrače – tvrde da je mala izlaznost posledica razočaranja građana političkom elitom, ali izlaznost od oko 45 odsto ne iznenađuje ako se zna da je i 2004. na biračka mesta izašlo manje od 50 odsto Kosovaca. "Albancima je dosta referenduma, a svaki izbori su ovde kao referendum", objašnjava biračku apatiju jedan novinar iz Prištine.


-----------------------------------------------------------

Dokazi o Zmiji

Iako ga u nekim zapadnim krugovima smatraju intelektualcem koji nije nosio uniformu i nije mogao biti odgovoran za zločine OVK, Hašim Tači je, osim što ga je Srbija osudila za terorističke napade na policiju i vojsku, i na Zapadu osumnjičen za teške zločine. Kako je u britanskom "Gardijanu" 1999. pisao Kridž Hedžis, Tači je "rukovodio kampanjom" u kojoj je ubijeno čak šest komandanata OVK. Potvrdu za ovakve optužbe, novinar Hedžis našao je u razgovoru sa desetak pripadnika OVK, od kojih su dvojica izjavila da su svojim očima videla likvidacije Tačijevih protivnika, kao i u razgovorima sa jednim bivšim visokim albanskim diplomatom, jednim bivšim albanskim policajcem koji je radio sa OVK, a priču su potvrdile i zapadne diplomate. Jedan od njih izjavio je da je Tači bio poznat po svojoj bezobzirnosti, iako nema dokaza da je lično učestvovao u ubistvima.

"Leševi nikad nisu bili prepreka Tačijevoj karijeri", izjavio je tada Bujar Bukoši, nekadašnji Rugovin premijer u egzilu na koga je navodno Hašim Tači planirao atentat. "Tači ima jedan jedini cilj – da sebe promoviše, da bude broj 1", rekao je Bukoši.

Nadimak Zmija Tači je navodno dobio zbog svoje sposobnosti da na vreme umakne srpskoj policiji, ali sličnu sposobnost pokazao je i izbegavajući optužnicu iz Haga. Iz Haškog tribunala su posle 5. oktobra 2000. godine stizale najave da će i Tači, uz Agima Čekua i Ramuša Haradinaja, biti optužen za ratne zločine, ali od ove trojice samo je poslednji završio pred sudom.

Vladimir Radomirović

-----------------------------------------------------------

Osam srpskih partija se borilo za 800 glasova

Kosovska Mitrovica - Osam srpskih partija se borilo za glasove 800 Srba, koliko ih je prema podacima SNV-a severnog Kosova izašlo na lokalne i parlamentarne izbore u subotu. Veće šanse za ulazak u kosovski parlament imaju Srpska demokratska stranka Kosova i Metohije (SDS) Slaviše Petkovića, Srpska kosovsko-metohijska stranka (SKMS) Dragiše Mirića, Samostalna liberalna stranka (SLS) Slobodana Petrovića, i Srpska narodna stranka (SNS) Mihajla Šćepanovića, saznaje "Politika".

Lider SDS Slaviša Petković kaže da on očekuje da će dobiti najmanje tri poslanička mesta.

- Ubedljivo vodim. Najjača sam politička partija na Kosmetu, a na osnovu prebrojanih glasova po zatvaranju biračkih mesta u srpskim sredinama, očekujem da budem najzastupljeniji u Skupštini Kosova - kaže Petković, svojevremeno ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi. Dva poslanika SDS-a su i sedela i u dosadašnjem sazivu skupštine.

Tri mesta očekuje i SKMS koju predvodi Mirić, koji kaže da je spreman da uđe u koaliciju sa ostalim srpskim strankama, jer, dodaje, "pojedinačno ništa nećemo uspeti".

- Ukoliko Skupština Kosmeta, 10. decembra proglasi nezavisnost i moja partija će proglasiti nezavisnost u svim srpskim sredinama i na teritoriji za koju ima tapiju - kaže Mirić, svojevremeno partijski drug Petkovića, od kojeg se odvojio pre dve godine nakon mnogobrojnih optužbi i trvenja.

Po Mirićevim rečima, velike šanse za ulazak u parlament imaju Petrovićev SLS i Šćepanovićeva SNS. Aktuelni ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova i lider Nove demokratije Branislav Grbić takođe tvrdi da će se poslanici naći u parlamentu.

Izvesno je i to da dva ministarstva u vladi sleduju srpskoj zajednici. Kao i u prethodnim sazivima - 2001. i 2004. godine za Srbe su rezervisana ministarstva za povratak i poljoprivredu. U prethodnim sazivima najviše se jurišalo na čelno mesto ministarstva za povratak, u čiji se budžet najviše novca i slivalo. Nakon formiranja parlamenta 2005. godine to ministarstva dobilo je više od 15 miliona evra, i po visini budžeta ono je bilo treće među ukupno 13, koliko ih je bilo u kosovskoj vladi.

B. Radomirović

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.