Tači: Gospodine Bler, vi ste heroj

Izvor: Vesti-online.com, 09.Jul.2010, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Gospodine Bler, vi ste heroj

Bivši premijer Velike Britanije Toni Bler izjavio je u Prištini da je na Kosovu i Metohiji ostvaren veliki napredak i da treba da se nastavi sa izgradnjom i poboljšanjem kosovskih instiutucija, kao i jačanjem društveno-ekonomskog razvoja.

Premijer samoproklamovane republike Kosovo Hašim Tači se zahvalio bivšem premijeru Velike Britanije za sve sto su on i njegova Vlada učinili za nezavisnost Kosova i tom prilikom uručio mu kopiju deklaracije nezavisnosti, preneo je KiM >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << radio.

“Za Kosovo i njegove građane, gospodine Bler, vi ste heroj. Zahvaljujem se na vašem angažovanju za slobodu i nezavisnost Kosova”, rekao je Tači.

Obraćajući se novinarima Tači je rekao da je Blera obavestio o napretku koji je ostvarilo Kosovo, da je nezavisno Kosovo priznalo 69 jakih država sveta, da je postalo član MMF i Svetske banke.

“Očekujemo da uskoro postanemo i član Evropske banke za obnovu i razvoj i nestrpljivo očekujemo mišljenje Međunarodnog suda pravde, koje će otvoriti novu fazu u jačanju države i uspostavljanju institucija Kosova", rekao je Tači.

Tači je, kako piše list ''Zeri'', odbacio mogućnost pregovora o specijalnom statusu za sever Kosmeta. On smatra da je suverenitet i teritorijalni integritet Kosova i Metohije nedeljiv i da je status "zatvoreno poglavlje".

"Nestrpljivo očekujemo savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde. Pitanje političkog statusa je zauvek zatvoreno", ocenio je Tači, napominjući da je sa Beogradom moguće razgovarati o tehničkim pitanjima, kao sa svakom drugom zemljom regiona.

U isto vreme, dodao je, "to mišljenje će doprineti novom talasu priznanja, ali i označiti novu fazu u odnosima sa Srbijom i otvoriti nove razgovore o tehničkim pitanjima”.

“Izazov je da nastavimo sa podrškom perspektivi Kosova da postane članica EU, kako bi zauzelo svoje mesto među zajednicom naroda”, rekao je Bler.

Bler je napomenuo i da bi bilo veoma loše da su Evropa i Zapad pre 11 godina dozvolili da se na Kosovu “izvrši etničko čišćenje bez kontrole”.

“Ta politika se primenjivala u mnogim zemljama sveta i bila je neuspešna. U takvim situacijama dobro je da svet preuzme stvar u svoje ruke, što smo i uradili”, ocenio je Bler.

Obraćajući se poslanicima kosovske Skupštine, Bler je izjavio da "država Kosovo ne pripada jednoj grupi ili religiji, već svim ljudima Kosova", javlja KIM radio.

"Albanska većina ovde žestoko je propatila zbog ideje da se granice na Balkanu mogu redefinisati prema etničkim linijama. Ali, kao što vam je Bernard Kušner nedavno rekao, vi znate kako to izgleda i koliko je strašno", rekao je Bler, obraćajući se poslanicima Skupštine Kosova.

"Pozdravljam ono što ste do sada uradili, jako mi je drago da je vlada premijera Tačija radila metodično sa kancelarijom Pitera Fejta na formiranju novih, većinski srpskih opština sa decentralizovanom vlašću, u skladu sa najboljom praksom decentralizacije iz Evropske unije (EU)", ocenio je Bler.

"Odgovor vaših građana, Srba, koji su učestvovali na lokalnim izborima bio je povod za momentalno olakšanje, ali i isticanje njihove posvećenosti ovoj zemlji", smatra Bler.

"Svi koji žive na Kosovu su Kosovci", ocenio je Bler i predvideo da će oni pisati budućnost jednaki pred zakonom.

"Evropska unija je i vaša budućnost. Vaš ulazak u EU potrajaće neko vreme", rekao je Bler i napomenuo da se, kao u bilo kojem klubu, moraju poštovati njegova pravila.

"U ovom klubu, Evropi, to znači vladavinu zakona. Postoje istorijski razlozi zašto još nema vladavine zakona na Kosovu, mada je moglo da je bude. Imali ste dugu borbu za slobodu, ali sada imate svoju državu", naglasio je Bler.

Osvrćići se na nedavnu rezoluciju Evropskog parlamenta o Kosovu, Bler je posebno naglasio njen deo koji se tiče vizne liberalizacije.

Prema Blerovoj oceni, integracija Kosova može se ubrzati vrlo jednostavno, izgradnjom institucija, vladavinom zakona i otvaranjem i izgradnjom ekonomije.

Bler je u govoru istakao da je i Srbija, koja ima evropske ambicije, takođe prijatelj Velike Britanije, ukazujući da su odnosi Kosova i Srbije i dalje zategnuti.

"Nadam se da će se tokom vremena i to promeniti, tako da uspomena na strašne događaje iz prošlosti može da postane daleko sećanje na ono što smo zauvek ostavili za sobom", rekao je Bler.

On je svet nazvao međuzavisnim, ističući da svega nekoliko problema ostaje u nacionalnim granicama.

"Države i ljudi koji su uspeli, to su učinili zato što su slododoumni, tolerantni, spremni da se prilagođavaju i sarađuju i željni da uče", smatra Bler.

Prema njegovoj oceni, "nacije koje ovo razumeju, mogu da napreduju brzo, iako im startne pozicije nisu dobre".

"Drugi mogu lako propasti, bez obzira na startnu prednost", ukazao je Bler.

On je zahvalio svim pripadnicima međunarodnih misija koji su tokom proteklih 11 godina bili angažovani na Kosovu.

Posebno je apostrofirao ulogu Martija Ahtisarija, koji je prema rečima Blera, apsolutno zasluženo dobio Nobelovu nagradu za mir.

Uz velike mere obezbeđenja, Bler je danas posetio Gračanicu, gde je na panel diskusiji razgovarao sa mladima iz svih etničkih zajednica na Kosovu, javlja KIM radio.

U Gračanici ga je dočekao gradonačelnik nove kosovske opštine Bojan Stojanović, koji je istakao zadovoljstvo njegovom posetom i ukazao na niz teškoća, izazova, ali i mogućnosti koje stoje pred Srbima južno od Ibra.

"Srbi južno od Ibra žive u ruralnim sredinama, njih više nema u gradovima, i o tome bi trebalo da pričamo. Kada će se stvoriti ta šansa, kada će se opet Srbi integrisati u Prištinu, Đakovicu, Peć, Prizren i ostale gradove? Da li tada počinje bolja budućnost ili ćemo ostati ovako razdvojeni i pričati ointegracijama", upitao je Stojanović.

"Kosovo ima velike šanse da postane članica Evropske unije (EU) i jučerašnja rezolucija Evropskog parlamenta je značajan pokazatelj toga", smatra Bler.

On je ocenio da je članstvo u EU zemalja regiona i prilika za smirivanje sukoba.

"Neke razlike onda postaju manje važne. U Severnoj Irskoj smo imali stravičnu situaciju sa irskom i britanskom vladom godinama. Desilo se da su Irska i Velika Britanija pristupili EU. Posle nekog vremena, shvatili smo da imamo dosta zajedničkog i odlučili da sredimo stvari. To je suština priče o Evropi", zaključio je Bler.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bler: Izazov podrška Kosovu

Izvor: Blic, 09.Jul.2010

Bivši premijer Velike Britanije Toni Bler izjavio je u Prištini da je na Kosovu ostvaren veliki napredak i da treba da se nastavi sa izgradnjom i poboljšanjem kosovskih instiutucija, kao i jačanjem društveno-ekonomskog razvoja...Premijer Kosova Hašim Tači se zahvalio bivšem premijeru Velike Britanije...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.