TUGA! Javljanje palestinskog novinara rasplakalo TV voditeljku, svi su u SUZAMA, pogledajte šta se dogodilo (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Nov.2023, 19:01

TUGA! Javljanje palestinskog novinara rasplakalo TV voditeljku, svi su u SUZAMA, pogledajte šta se dogodilo (VIDEO)

U Pojasu Gaze nema života

Palestinski TV reporter i 11 članova njegove porodice ubijeni su u četvrtak u južnoj Gazi u izraelskom vazdušnom napadu, objavila je televizijska mreža kojom upravljaju palestinske vlasti.

Mohamad Abu Hatab izveštavao je uživo u četvrtak uveče ispred bolnice Naser u Gazi. Kada se trideset minuta kasnije vratio kući, ubijen je, izvestila je mreža. Novinska agencija WAFA takođe je izvestila o njegovoj i smrti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << njegove porodice.

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su da nemaju informacije o napadu na lokaciji gde su ubijeni Hatab i njegova porodica.

- Na osnovu pregleda operacija u tom području, IDF nije svestan bilo kakve vojne aktivnosti naših snaga u blizini dotične lokacije - saopštio je IDF u današnjoj izjavi za CNN.

CNN nije mogao nezavisno da potvrdi izvor eksplozije, a palestinska televizija nije objavila dokaze koji eksploziju povezuju s izraelskim napadom.

Palestine TV journalist Mohammad Abu Hattab was killed with his family in an Israeli airstrike. His colleague Salman Al-Bashir removes his protective gear marked PRESS on air saying: “We can’t take it anymore, we are exhausted. We are victims. The only difference between us is… pic.twitter.com/66gfbIpCWW

— Ambassador Majed Bamya 🇵🇸 (@majedbamya) November 2, 2023

Hatabova smrt izazvala je šok u njegovoj redakciji. Javljanje uživo palestinskog novinara Salmana al Bašira rasplakalo je voditeljku u studiju.

- Ne možemo ovo više da podnesemo. Iscrpljeni smo, ovde smo žrtve i mučenici koji čekaju svoju smrt, umiremo jedan za drugim i nikog nije briga ni za nas ni za katastrofu velikih razmera i zločin u Gazi - rekao je.

- Bez zaštite, bez ikakve međunarodne zaštite, bez imuniteta na bilo šta, ova zaštitna oprema nas ne štiti, kao ni kacige - nastavio je Al Bašir dok je skidao kacigu i zaštitni prsluk na kojima piše "PRESS".

- To su samo parole koje mi nosimo, to ne štiti nijednog novinara - rekao je. Al Bašir je takođe rekao da je izraelsko višenedeljno bombardovanje postalo nepodnošljivo za Palestince u Gazi.

- Uživo u eteru gubimo duše jednu za drugom, bez ikakve cene, postajemo mučenici, čekamo da i mi dođemo na red - rekao je.

- Naš kolega Mohamad Abu Hatab stajao je ovde pre samo 30 minuta, a sada nas je napustio, zajedno sa svojom ženom, bratom i mnogim članovima njegove porodice. Svi su oni sada žrtve koje se nalaze ovde u bolnici.

Hatabov poslednji izveštaj u eteru bio je o izraelskim vazdušnim napadima na četvrti u južnom gradu Kan Junis i broju žrtava, prema videu palestinske televizije.

Rat Izraela sa Hamasom, koji kontroliše Gazu, bio je najsmrtonosniji za novinare u poslednjih nekoliko decenija, prema Odboru za zaštitu novinara (CPJ). Najmanje 33 novinara ubijena su od oktobra, objavila je u četvrtak organizacija, uključujući 28 Palestinaca, četiri Izraelca i jednog libanskog državljanina.

Prošle nedelje, šef kancelarije Al Džazire za Gazu vratio se u emisiju manje od 24 sata nakon što je njegova porodica ubijena u, kako je televizijska mreža rekla, izraelskom vazdušnom napadu u sredu, prenosi Index.hr.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.