TROJE PACIJENATA U TEŠKOM STANJU, DVOMA ODSTRANJEN BUBREG: Đerlek otkriva u kakvom su stanju ranjeni u dva masakra koja su zadesila Srbiju

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Maj.2023, 10:12

TROJE PACIJENATA U TEŠKOM STANJU, DVOMA ODSTRANJEN BUBREG: Đerlek otkriva u kakvom su stanju ranjeni u dva masakra koja su zadesila Srbiju

Prošlo je tri nedelje od stavičnog masakra u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i u okolini Mladenovca i Smedereva, a pacijetni se još uvek nalaze na bolničkom lečenju.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek rekao je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a da se 11 ranjenih u pucnjavama u OŠ "Vladislav Ribnikar" i u okolini Mladenovca i Smedereva još nalazi na bolničkom lečenju.

- Na Institutu za majku i dete je pacijent koji ima ozbiljne >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << komplikacije zbog povrede vratne kičme i on će verovatno nastaviti lečenje u Čikagu – spremamo dokumentaciju i država će snositi sve troškove - rekao je Đerlek

Kako objašnjava, svi pacijenti su imali politraume i morali su da naprave prioritete prilikom zbrinjavanja. U KBC Zemun je pacijent sa ortopedskim problemima, dok je devetoro ranjenih u Urgentnom centru. Svi su stabilno i van životne opasnosti.

U najtežem stanju su pacijent (1997) kome je odstranjen bubreg, a očekuje se i intervencija na krvnim sudovima, zatim pacijent (1972) sa povredom grudnog koša koji očekuje ortopedsku operaciju. Devojci (2005) koja je zadobila dve prostrelne rane je odstranjen bubreg, njoj je povređena jetra i imala je operaciju debelog creva.

- Očekujemo još operacija kako bismo je osposobili za puštanje kući - rekao je Đerlek.

Ističe da će biti potrebno mnogo vremena da se svi pacijenti oporave, da sledi rehabilitacija, kao i da će biti potrebna psihosocijalna podrška.

- Ovako stresne situacije koje niko nije očekivao ostavljaju ozbiljne posledice po mentalno zdravlje – na roditelje, učenike, nastavnike, siguran sam da ćemo obezbediti kvalitetnu zdravstvenu uslugu za sve koji su ovo doživeli - rekao je Đerlek.

Govoreći o preduzetim merima, Đerlek je podsetio da su još 4. maja reagovali formiranjem timova za psihološku podršku roditeljima, nastavnicima i učenicima, odnosno otvaranjem telefonskih linija za sve kojima je to potrebno.

U saradnji sa Ministarstvom prosvete i Unicefom štampali su flajere za decu, nastavnike, roditelje, sa informacijama o tome kako se ophoditi u tim situacijama, kako prići deci.

Đerlek navodi da je potrebno multisektorsko jačanje saradnje između Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvete i Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja. Srednjoročno se radi na projektima koji se bave rešavanjem kriza i smanjivanjem posledica.

- Angažovaćemo veliki broj stručnjaka da razgovaraju sa roditeljima, nastavnicima, učenicima i da se vidi koliko je sve to uticalo na mentalno zdravlje u pojedinim školama - rekao je Đerlek za "RTS".

Treća mera je proširivanje na 1800 škola u celoj Srbiji, pri čemu se neće izostaviti ni srednje škole ni fakulteti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.