TRI TAČKE SU KLJUČNE Isplivali detalji prvog pisanog dokumenta za kraj neprijateljstva Bejruta i Izraela

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Feb.2024, 10:50

TRI TAČKE SU KLJUČNE Isplivali detalji prvog pisanog dokumenta za kraj neprijateljstva Bejruta i Izraela

Dokument objedinjuje ideje o kojima se razgovaralo u kontaktima sa zapadnim izaslanicima.

Francuska je dostavila pisani predlog Bejrutu sa ciljem da se okončaju neprijateljstava sa Izraelom i reše sporna pitanja oko granice između Libana i Izraela, navodi se u dokumentu u koji je Rojters imao uvid.

- Dali smo predloge. U kontaktu smo sa Amerikancima i važno je da udružimo sve inicijative i izgradimo mir - rekao je francuski ministar spoljnih poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Stefan Sežurne na konferenciji za novinare u ponedeljak.

Taj dokument, prvi pisani predlog koji je upućen Bejrutu tokom nedelja posredovanja Zapada, francuski ministar spoljnih poslova je prošle nedelje dostavio najvišim libanskim državnim zvaničnicima, uključujući premijera Nadžiba Mikatija, rekla su četiri visoka libanska i tri francuska zvaničnika.

U predlogu Pariza pozivaju se libanski borci, uključujući i elitne jedinice militantnog pokreta Hezbolah, da se povuku 10 kilometara od granice sa Izraelom, prenosi britanska agencija.

U njemu se precizira da je cilj sprečavanje sukoba "koji rizikuje da izmakne kontroli" i sprovođenje "potencijalnog prekida vatre kada se za to steknu uslovi", a on takođe predviđa pregovore o razgraničenju sporne kopnene granice između Libana i Izraela.

Konkretno, plan u tri tačke predviđa desetodnevni proces deeskalacije koji se završava pregovorima o granici, a jedan francuski diplomatski izvor rekao je da je predlog upućen vladama Izraela, Libana i rukovodstvu Hezbolaha. Plan predlaže da libanske oružane grupe i Izrael prekinu vojne operacije jedni protiv drugih, uključujući i izraelske vazdušne napade na Liban.

Visoki predstavnik Hezbolaha Hasan Fadlalah izjavio je za Rojters, komentarišući predlog, da ta organizacija neće razgovarati "ni o kakvim pitanjima vezanim za situaciju na jugu pre zaustavljanja agresije na Gazu", jer kako je naveo "neprijatelj nije u poziciji da nameće uslove".

Takođe je odbio da komentariše detalje predloga ili da potvrdi da li ga je Hezbolah primio, navodi britanska agencija.

Jedan od libanskih zvaničnika rekao je da dokument objedinjuje ideje o kojima se razgovaralo u kontaktima sa zapadnim izaslanicima i koje su prenete Hezbolahu.

Francuski zvaničnici rekli su Libancima da to nije konačan dokument, nakon što je Bejrut izneo prigovore na njegove delove, rekao je libanski zvaničnik, dok je jedan izraelski zvaničnik izjavio da je takav predlog primljen i da se o njemu raspravlja u vladi.

Brojni zapadni izaslanici posećivali su Bejrut da razgovaraju o načinima za deeskalaciju borbi i uglavnom se susretali sa libanskim državnim zvaničnicima, a ne rukovodstvom Hezbolaha, koji je označen kao teroristička organizacija od strane SAD, prenosi Rojters.

Britanska agencija navodi da su poslednjih nedelja bli prisutni slični posrednički napori američkog izaslanika za Bliski istok Amosa Hohštajna, ali da je Hezbolah odbio ideje koje su predložile SAD.

Sukobi između libanskih militanata Hezbolaha i izraelske vojske su se intenzivirali od početka rata u Gazi, ali su međusobni udari uglavnom ograničeni na pogranična područja, a obe strane su saopštile da žele da izbegnu sveopšti rat, navodi Rojters.

Srbija Danas/Tanjug

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.