TREMA, UZBUĐENJE, ALI I PRITISAK: Šta osmaci i roditelji treba da znaju pred polaganje završnog ispita - gde se najčešće greši

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jun.2021, 08:03

TREMA, UZBUĐENJE, ALI I PRITISAK: Šta osmaci i roditelji treba da znaju pred polaganje završnog ispita - gde se najčešće greši

Budući srednjoškolci 23. juna polažu srpski odnosno maternji jezik, 24. juna matematiku, a 25. juna kombinovani test.

Osmaci su izašli iz školskih klupa 8. juna i sada se nalaze pred jednim od najvažnijih zadataka u životu - polaganjem male mature. Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić kaže za RTS da učenici i roditelji ne treba da brinu jer je 11 odsto više mesta u školama nego đaka koji će polagati završni ispit.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić kaže da je sve spremno za polaganje testova.

- Osmaci u sredu treba da dođu u školu najkasnije do 8.15. Njih će sačekati odeljenski starešina, proveriti da li su poneli đačke knjižice sa zalepljenim obrascem i da li su poneli adekvatan pribor. U 8.30 već ulaze u učionice - objašnjava Pašić.

Ističe da je jako bitno da đaci tog jutra doručkuju, da ponesu u školu flašicu vode i neki slatkiš.

- Bitno je za osmake da nemaju tenziju, da se ne stvara dodatni pritisak, da svoje osmogodišnje znanje koje su stekli prikažu. Verujemo da će sve biti u redi jer i prethodnih godina učenici su bili ti koji su dali svoj maksimum-  ističe Pašić.

Apeluje na roditelje da ne stvaraju dodatni pritisak na svoju decu, da veruju u njihovo znanje i budu im podrška.

Epidemiološke mere su i dalje na snazi, pa će u jednoj učionici moći da polaže najviše 12 učenika pod nadzorom dva dežurna nastavnika iz škole. U nekim školama đaci će testove polagati u svečanoj ili fiskulturnoj sali, gde će na 10 učenika biti jedan dežurni nastavnik.

- Učenici za izradu svakog od testova imaju 120 minuta. Značajno je da prvo rade zadatke koji su im poznati i da pišu prvo grafitnom olovkom, a na kraju podebljaju hemijskom. Imaju dovoljno vremena jer na testu je 20 zadataka koji su po težini postavljeni na tri nivoa - osnovni, srednji i napredni - kaže Pašić.

Prvih 45 minuta testa učenici ne mogu da napuste prostor polaganja, kao i poslednjih 15.

- Ključno je da pročitaju uputstvo na testu, da se upoznaju sa svim aktivnostima koje treba da urade - apeluje Pašić i upozorava da se često dešava da đaci zaborave da popune test hemijskom olovkom.

U nedelju 27. juna đaci će do 10 sati moći da vide svoje testove elektronski ili u školi. Od 10 do 16 časova su prvostepenu prigovori koji se mogu podneti elektronski ili u samoj školi. U utorak su drugostepene žalbe, a na njih mogu da pristupe samo učenici koji su pristupili prvostepenim i nisu zadovoljni odgovorom komisije.

U petak izlaze konačni rezultati, uključujući broj bodoma iz škole i sa testova.

Potom sledi popunjavanje liste želja, što je ove godine moguće uraditi i elektronskim putem.

- Popunjavanje liste želja je važno jer želja ima 20. Jako je bitno popuniti najmanje deset i voditi računa da se u informatoru nalaze bodovi koji su prethodnih godina bili potrebni za upis neke škole, samo kako bi učenici imali neku sliku - ističe Pašić.

Naglašava da učenici i roditelji ne moraju da brinu jer je 11 odsto više slobodnih mesta nego učenika koji izlaze na završni ispit.

Uspeh iz škole nosi 60 bodova, testovi iz matematike i maternjeg jezika po 13, a kombinovani test 14 bodova.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.