TREBA NAM UŽE DA IH LAKŠE SILUJEMO Petorica Španaca zlostavljala tinejdžerku (18). I pored neoborivih dokaza sud SRAMNO REAGOVAO

Izvor: Blic, 21.Nov.2017, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"TREBA NAM UŽE DA IH LAKŠE SILUJEMO" Petorica Španaca zlostavljala tinejdžerku (18). I pored neoborivih dokaza sud SRAMNO REAGOVAO

Petorica španskih mladića optužena su da su u julu 2016, za vreme tradicionalne trke ispred bikova u Pamploni, silovala 18-godišnju devojku. Za svakog od njih tužilaštvo je zatražilo kaznu od 22 godine zatvora.

Na prvi pogled dokazi su nedvosmisleni. Optuženi Mladići iz Sevilje snimili su silovanje i podelili snimke na WhattsApp-u, u grupi pod nazivom “Čopor”. Kako je preneo španski list “ABC”, snimke su, između ostalog, naslovili sa “Putovanje jedne kurve” >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i “Jedna među petoricom”.

Iz razmenjenih poruka proizlazi da su mladići još pre odlaska u Pamplonu planirali da tokom praznika siluju jednu ili više žena i da su nameravali da koriste hloroform, prenosi “Mundo”.

- Za početak moramo da nabavimo hloroform i užad kako bi nam ruke bile slobodne, jer ćemo posle sve da ih silujemo - pisalo je navodno u jednoj poruci.

Nadležni sud, međutim, nije uvažio poruke kao dokazni materijal, ali je zato prihvatio izveštaj detektiva koga je odbrana angažovala za praćenje žrtve.

Španski list “Periodiko” navodi da je detektiv nedeljama pratio 18-godišnju devojku i gledao šta postavlja na Instagramu i Fejsbuku. Osim toga, biće analizirani snimci sigurnosne kamere postavljene u blizini žrtvine kuće.

Na osnovu sporne istrage zaključeno je da žena i dalje vodi normalan život i da nije traumatizovana, piše “Periodiko”.

Postupanje sudije izazvalo je gnevne reakcije u javnosti. Feministkinje su kritikovale “patrijarhalno pravosuđe” i osudile postupanje pod haštagom #JusticiaPatriarcal.

- Da li to znači da je ona kriva? - pita korisnica Tvitera i dodaje:

- Ne čudi me što u Španiji niko ne prijavljuje silovanja.

Pod parolom “Mi smo čopor” 17. novembra okupile su se hiljade ljudi ispred Ministarstva pravde u Madridu kako bi izrazili protest protiv postupanja suda:

Nosili su transparente na kojima je, između ostalog, pisalo: “Sestro, verujemo ti” i “Tražimo slobodu na putu do kuće, a ne hrabrost”.

Ishod suđenja biće poznat 24. novembra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.