TRAMP PREDSTAVIO PLAN VEKA! Iscrtava NOVE GRANICE na Bliskom istoku, predložio rešenje DVE DRŽAVE (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Jan.2020, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TRAMP PREDSTAVIO PLAN VEKA! Iscrtava NOVE GRANICE na Bliskom istoku, predložio rešenje DVE DRŽAVE (VIDEO)

Američki predsednik predstavio "mirovni" sporazum.

Američki predsednik Donald Tramp se sastao danas u Beloj kući sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i predstavnikom izraelske opozicije Benijem Gancom, i izložio svoj plan za Palestinu i jevrejsku državu.

Tramp je naveo da je ovo "veliki korak ka miru", i predložio je takozvano rešenje dve države, što podrazumeva međusobno priznanje Izraela i Palestine, kao i smeštanje nove palestinske prestonice >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u Istočni Jerusalim. On je rekao da su se Izraelci složili da pregovaraju na osnovu detaljne mape, koju će tek prikazati, i da će, ako je Izraelci prihvate, SAD podržati rešenje koje je dogovoreno.

Prema tom planu, kako kaže Tramp, "palestinska teritorija će se udvostručiti". Iako će Izrael zadržati kontrolu nad Jerusalimom, moraće da obezbedi svim muslimanima siguran prolaz i pravo na molitvu u džamiji Al-Aksa. Taj plan podrazumeva i potpunu demilitarizaciju palestinske države.

- Ukoliko palestinski lider Mahmud Abas prihvati plan i mir, SAD i druge zemlje biće tu da pomognu na svakom koraku - rekao je Tramp dodajući da će SAD u tom slučaju "ponosno otvoriti svoju ambasadu u novoj palestinskoj prestonici".

Američki predsednik je rekao da će Palestinci, ako prihvate plan, dobiti 50 milijardi pomoći od Vašingtona, koje će iskoristiti za otvaranje novih radnih mesta, što će smanjiti siromaštvo i time, prema Trampovim željama dovesti do smanjivanja tenzija na Bliskom istoku. On je pozvao Palestince da prestanu da podržavaju i finansiraju Hamas, kao i organizaciju Islamskog džihada.

Tramp je ponovio kako je siguran da će Palestinci prihvatiti ovaj plan, i da je najbitnije voditi računa o mladim ljudima na Bliskom istoku, koji su budućnost tog regiona.

At noon today, President @realDonaldTrump unveils a plan for a comprehensive peace agreement between Israel and the Palestinians.

Watch LIVE: https://t.co/EmsdctGWtd pic.twitter.com/1pk9OiUkFD

— The White House (@WhiteHouse) January 28, 2020

Zatim je podsetio na rat u Siriji, i nadobudno izjavio kako su Amerikanci 100 odsto zaslužni za pobedu nad Islamskom državom. Tramp je rekao da je ubistvo generala Kasema Sulejmanija bio pravi potez i za to je dobio gromoglasan aplauz svih prisutnih, a najviše Netanjahua koji je stajao pored njega.

Posle Trampa prisutnima se obratio i izraelski premijer Benjamin Netanjahu, koji se na početku svog izlaganja zahvalio Trampu na podršci koju jevrejska država uživa svih ovih godina.

- Ovo je istorijski dan, koji nas podseća na 14. maj 1948, dan kada je Hari Truman priznao državu Izrael. Gospodine predsedniče, mi ćemo pamtiti ovaj dan dok postojimo, pošto ste vi prvi lider koji je priznao naš suverenitet u Judeji i Samari, što je ključno za naš opstanak. Vi ste iscrtali sjajnu budućnost i realističan put za svetski mir - rekao je Netanjahu.

On je naveo da Izrael od postanka traži mir sa arapskim državama, koji nije postignut zbog palestinskih aspiracija ka samoopredeljenju.

JUST IN: Trump proposes Palestinian state with capital in East Jerusalem pic.twitter.com/I9BgXswgiH

— Reuters (@Reuters) January 28, 2020

- Ali vi, predsedniče Tramp, vi ste rekli da mi moramo da imamo suverenitet i u Jordanskoj dolini, što će nam omogućiti da se branimo sami, svojim snagama - rekao je Netanjahu, a zatim završio govor hvalospevima Trampu:

- Bog vas blagoslovio, vi ste nam doneli napredak i prosperitet.

Sastanku su pored izraelskih lidera prisustvovali i odabrani poslanici republikanaca.

Dok su lideri Izraela i američki predsednik većali u Beloj kući, Palestinci i Arapi širom sveta su protestovali protiv ovog gaženja njihovih prava, i tom prilikom su palili američke i izraelske zastave, kao i lutke koje izgledaju kao Tramp.

Sa druge strane, i izraelski naseljenici (uglavnom ekstremno anti-arapski orijentisano stanovništvo naseljeno na bivšoj palestinskoj zemlji) su negodovali protiv ovog plana, a kao glavni razlog za to su naveli činjenicu da će Palestinci dobiti nadelžnost u delovima Jerusalima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

EU, UN, Turska, Nemačka hladni prema Trampovom bliskoistočnom mirovnom planu

Izvor: Danas, 29.Jan.2020, 00:23

Evropska unija danas je saopštila da ostaje opredelena za "ispregovarano i odživo rešenje s dve države na Bliskom istoku", ubrzo pošto je presednik SAD Donald Tramp predstaviio svoj bliskoistočni mirovni plan. 

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.