TRAG KRVI VODI DO KUČANA Bivšem lideru Slovenije sude za ubistvo 44 vojnika JNA?

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jun.2019, 22:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TRAG KRVI VODI DO KUČANA Bivšem lideru Slovenije sude za ubistvo 44 vojnika JNA?

Bivši predsednik Slovenije Milan Kučan mogao bi posle skoro punih 30 godina da odgovara za ratne zločine počinjene tokom kratkog sukoba između JNA i Teritorijalne odbrane Slovenije u leto 1991!

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine primilo je krivičnu prijavu protiv Kučana kojom se tereti za zločin protiv ratnih zarobljenika iz redova JNA i genocid. Tokom desetodnevnih sukoba ubijena su 44 pripadnika tadašnje armije, među kojima i mnogi golobradi mladići na odsluženju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vojnog roka, a za taj masakr do dana današnjeg niko nije odgovarao.

Pored Kučana, prijavom koju je podneo advokat Dušan Bratić, obuhvaćeni su tadašnji načelnik republičkog štaba TO Slovenije Janez Sklapar, komandant TO Južnoprimorske pokrajine Franc Anderlič i trojica neposrednih izvršilaca zločina u mestu Škofje 29. juna, kad su streljana trojica pripadnika JNA.

- Kučan ne samo da nije preduzeo ništa da kazni izvršioce već je podsticao na izvršenje dela ratnih zločina, pa su do 8. jula 1991. izvršeni brojni ratni zločini nad civilima, među kojima su žene i deca pripadnika JNA, ranjenici, sanitetsko osoblje, zarobljenici i vojnici koji su položili oružje – navodi se između ostalog u prijavi.

Iz Tužilaštva za ratne zločine se nisu oglašavali, a Kučan tvrdi da nema veze sa ratnim zločinima.

- Mislim da te optužbe ne zaslužuju nikakav komentar. One ne vode računa ni o činjenicama, a ni o istorijskom kontekstu. Takođe ne uvažavaju činjenicu da se navršava 30. godišnjica poznatog govora Slobodana Miloševića na Gazimestanu u kojem je obznanjena politika koja je do kraja rata razbila Jugoslaviju i onemogućila normalan život svih građana. Što se tiče moje uloge, o njoj će svedočiti istorija - prokomentarisao je Kučan.

Bivši oficir JNA Veselin Šljivančanin podseća da su se Kučan i slovenačka delegacija na nekoliko sastanaka na kojima se raspravljalo o opstanku Jugoslavije ponašali toliko bahato, da sa ove distance može da kaže da su oni već tada imali sve isplanirano i da su tačno znali šta će se desiti.

- Nekoliko meseci pre raspada u kasarnama u Sloveniji su isključivali struju i tako maltretirali vojnike i njihove starešine. A za sam napad su odabrali kraj juna i početak jula jer je tada u JNA bila smena generala, tako da su oni faktički napali golobradu decu, tek pristiglu na odsluženje vojnog roka i bez ikakvog iskustva i obuke - objašnjava Šljivančanin.

On dodaje da je u to vreme TO Slovenije bila izuzetno opremljena i naoružana najsavremenijom opremom koju je po zakonu mogla da nabavi.

- Kučan, koji je komandovao TO i drugim formacijama, iako nije direktno učestvovao u zločinima, nije uradio ništa da odgovorni budu kažnjeni, pa je samim tim i sam odgovoran za ta krivična dela. Vreme je da se otkrije istina i da svi odgovaraju za zlodela koja su činili u ratu – zaključuje Šljivančanin.

Pogledajte rezultate

NAUČNICI UPOZORAVAJU: Od ovih ZARAZA nakon POPLAVA zdravlje vam može biti drastično ugroženo! Svetu preti katastrova (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.