TOTALNI KOLAPS KLIME VEĆ 2025? NAUČNICI ZABRINUTI ZBOG ONOGA ŠTO SE UPRAVO DOGAĐA NA ATLANTIKU: Ovo bi moglo da ima razorne posledice po čitavo čovečanstvo

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Feb.2024, 21:10

TOTALNI KOLAPS KLIME VEĆ 2025? NAUČNICI ZABRINUTI ZBOG ONOGA ŠTO SE UPRAVO DOGAĐA NA ATLANTIKU: Ovo bi moglo da ima razorne posledice po čitavo čovečanstvo

Cirkulacija vode je na putu drastičnih promena.

Cirkulacija Atlantskog okeana kreće se tački bez povratka, a naučnici su ostali šokirani nalazima nove studije kojom se prognozira brzina potpunog kolapsa kada se do nje dođe.

Koristeći modele i pređašnje podatke, stručnjaci su razvili sistem ranog upozorenja o slomu Atlantske meridijalne cirkulacije, ogromnog sistema okeanskih struja ključnih u održanju globalne klime.

Otkrili su da je cirkulacija >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na putu burne promene, koja se nije desila više od 10.000 godina i mogla bi da ima užasne posledice po veliki deo sveta.

Atlantska meridijalna cirkulacija, koja obuhvata Golfsku i druge snažne struje, svojevrsna je morska pokretna traka koja sa sobom nosi toplotu, ugljenik i hranjive sastojke iz tropskih predela ka arktičkom krugu, gde se hladi i tone u dubinu okeana.

Ovo strujanje pomaže distribuciji energije širom planete i na neki način modulira ljudski izazvano globalno zagrevanje.

Potential collapse of the Atlantic Ocean Circulation strongly affects European climate - @UniUtrechthttps://t.co/n7B7kE63XZ

— Jerome OLLIER (@JeromeOLLIER) February 9, 2024

Ali taj sistem se sada sve brže raspada, najviše zbog ubrzanog topljenja Grenlandskih glečera i arktičke ledene ploče što dovodi do ulivanja ogromnih količina sveže slatke vode u more koja sprečava tonjenje slanije, toplije vode sa juga.

Cirkulacija je od 1950-ih oslabila za 15 odsto i na najslabijem je nivou u proteklih hiljadu godina.

Do sada, međutim, nije bilo konsenzusa o tome koliko je tačka sloma blizu. Prema jednog prošlogodišnjoj studiji do toga će doći između 2025. i 2095. godine, a britanska meteorološka služba navodi da su "velike, rapidne promene cirkulacije malo verovatne u 21. veku".

U novoj studiji, objavljenoj u časopisu Sajens advansis (Science Advances), tražili su znakove u nivou saliniteta na južnom delu Atlantskog okeana, između Kejptauna i Buenos Ajresa.

Simulirajući promene tokom perioda od proteklih 2.000 godina na modelu globalne klime, otkrili su da sporo slavljenje može da dovede do iznenadnog kolapsa u manje od 100 godina i to sa katastrofalnim posledicama.

Zaključak istraživanje je da rezultati daju "jasan odgovor" o tome da li je iznenadna promena moguća.

- Ovo su loše vesti za klimatski sistem i čovečanstvo jer je smo sve do sada smatrali da je tačka bez povratka teoretski koncept - navodi se u studiji.

“‘A lot of discussion is, how should agriculture prepare for this,’ he said. But a collapse of the heat-transporting circulation is a going-out-of-business scenario for European agriculture, he added.” https://t.co/jLiJN3iw1K

— David Wallace-Wells (@dwallacewells) February 9, 2024

Posledice bi bile ogromne. Nivo Atlantskog okeana bi porastao za metar u nekim područjima, što bi poplavilo mnoge gradove. Vlažne i sušne sezone Amazonije bi zamenile mesta i potencijalno gurnula taj već narušeni ekosistem preko njegove tačke pucanja.

Temperature širom sveta bi se nekontrolisano menjale, a južna hemisfera bi postala još toplija. Sa druge strane, Evropa bi se "ohladila" i imala mnogo manje padavina.

Izvor: Srbija Danas/ALO!/Marija Bosiljčić/M.A.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.