TO JE SAMOUBILAČKA MISIJA Nemački milioner koji je plovio nestalom podmornicom ispričao jezive detalje sa putovanja (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jun.2023, 20:23

"TO JE SAMOUBILAČKA MISIJA" Nemački milioner koji je plovio nestalom podmornicom ispričao jezive detalje sa putovanja (FOTO)

Kanadski avion koji pomaže u potrazi za "Titanom" nedavno je otkrio "lupanje" svakih 30 minuta u oblasti gde je podmornica izgubila radio kontakt sa svojim površinskim brodom.

Nemac Artur Lojbl jedan je od retkih ljudi koji su obišli olupinu "Titanika" u podmornici "Titan" koja se vodi kao nestala sa petoro putnika.

Avanturista ističe da nije prvi put da je brodu za duboko ronjenje "Titan" potrebna pomoć i naziva svoje putovanje podmornicom do olupine čuvenog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << broda "samoubilačkom misijom".

- Tada sam imao neverovatnu sreću - rekao je Artur Lojbl (60) o svojoj avanturi.

Lojbl je opasnu podvodnu odiseju u avgustu 2021. godine kada je stigao do čuvene olupine u sada zloglasnoj podmornici "Titan" platio 110.000 dolara.

Društvo su mu pravili francuski stručnjak za "Titanik" Pol-Anri Naržeole (73) i osnivač i izvršni direktor kompanije koja je vlasnik podmornice Stokton Raš (61) koji su sada sa tri putnika zarobljeni 3.500 metara ispod površine.

- To je tada bila samoubilačka misija - uzviknuo je bavarski preduzetnik prisećajući se sopstvenog putovanja u provaliju.

Navodi da su problemi bili brojni.

- Prva podmornica u koju smo ušli nije radila. Morali smo i da odustanemo od daljeg zarona na 1.600 metara dubine - navodi Lojbl.

Preduzetnik navodi da su na kraju zaronili sa pet sati zakašnjenja zbog električnih problema za koje sumnja da su krivi i za trenutnu nevolju posade "Titana".

- Ne samo to, neposredno pre putovanja, nosač stabilizacijske cevi koji balansira podmornicu se pocepao, a morao je da bude ponovo pričvršćen pomoću rajsferšlusa - rekao je Nemac.

Uslovi na "Titanu" prema njegovim rečima nisu bili baš ohrabrujući.

- Potrebni su vam jaki nervi. Ne smete biti klaustrofobični i morate biti u stanju da sedite prekrštenih nogu deset sati - opisao je akvanaut koji je dva puta obišao ostatke "Titanika" tokom vožnje.

A post shared by Arthur Loibl (@king_arturo_1962)

Tokom jednog od zarona čak je sleteo na nesrećni brod.

Lojbl kaže da su od svih njegovih avantura ekspedicije "Titana" bile najekstremnije i navodi da se moli za bezbedan povratak putnika u potopljenoj podmornici.

- Mora da je tamo dole pakao. Ima samo dva i po metra prostora, temperatura je četiri stepena, nema stolice, nema toaleta...

Podmornica koja je još prevozila britanskog milijardera Hamiša Hardinga odnosno pakistanskog biznismena Šahzadu Davuda i njegovog sina (19) nestala je u nedelju ujutru, a prema poslednjim informacijama ima kiseonika do sutra oko podneva po našem vremenu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.