TERORISTIČKI NAPAD U AFRIČKOJ DRŽAVI! Ubijeno i ranjeno više vojnika i civila

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Feb.2024, 13:13

TERORISTIČKI NAPAD U AFRIČKOJ DRŽAVI! Ubijeno i ranjeno više vojnika i civila

Islamistička grupa Al Šebab preuzela odgovornost za napad

U napadu u Somaliji sinoć su ubijena tri vojnika iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i jedan oficir iz Bahreina, koji su u toj zemlji bili u misiji obuke vojske.

To je sinoć saopštilo Ministarstvo odbrane Emirata.

Za napad na vojnike odgovornost je preuzela islamistička grupa al Šebab.

Vojnici su bili izloženi "terorističkom činu" dok su obavljali svoje zadatke obuke >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << somallijskih oružanih snaga u okviru sporazuma o vojnoj saradnji, navodi se u saopštenju ministarstva iz Emirata objavljenom na mreži X.

Još dva vojnika su ranjena, naveo je isti izvor.

- Ujedinjeni Arapski Emirati nastavljaju da se koordinišu i da sarađuju sa somalijskom vladom u istrazi ovog terorističkog čina - dodaje se u tekstu.

Jedan somalijski vojni izvor rekao je za Frans pres da je napadač bio pripadnik somalijske vojske koji je otvorio vatru unutar kampa za obuku u glavnom gradu Somalije Mogadišu, kada je ubio i ranio neodređen broj civila, uključujući i vojnike iz Emirata.

Za napad je odgovornost preuzela radikalna islamistička grupa Al Šebab, vezana za Al Kaidu koja već 15 godina vodi nasilnu pobunu protiv somalijske vlade i predstavnika stranih država koje joj pomažu.

Somalijski predsednik Hasan Šeik Mohamud uputio je izraze saučešća vladi i narodu Ujedinjenih Arapskih Emirata za pogibiju oficira i vojnika u Mogadišu koji su, kako je rekao, došli da pomognu obnovi vojske. On je osudio gnusni čin u kome su ubijeni vojnici i zatražio hitnu istragu.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Somalija, koja vodi interni sukob sa radikalnim islamistima grupe Al Šebab, u januaru 2023. potpisali su sporazum o vojnoj i bezbednosnoj saradnji.

Srbija Danas/B92

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.