TERAZIJE SU DOBILE IME PO TERAZIJSKOJ ČESMI: Da li znate kako se trg zvao pre izgradnje poznatog simbola Beograda?

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Okt.2021, 07:29

TERAZIJE SU DOBILE IME PO TERAZIJSKOJ ČESMI: Da li znate kako se trg zvao pre izgradnje poznatog simbola Beograda?

Terazijska česma se nije uvek nalazila na mestu gde je danas.

Ispred poznatog hotela Moskva, davne 1860. godine, kao simbol povratka kneza Miloša Obrenovića na presto izgrađena je Terazijska česma, danas jedan od najpoznatijih simbola Beograda.

Predstavlja delo vajara Franca Lorana. Napravljena je u obliku kamenog stuba, sa vazom na vrhu i visoka 6,35 metara. Izgrađena je od krečnjačkog kamena sa tašmajdana, a sastoji se od tri segmenta. Na drugom kubičnom segmentu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << njena fasada ukrašena je lavljom glavom u kružnom medaljonu iz kojih teče voda, ovaj ukras takodje je radjen u tašmajdanskom krečnjaku. Na vrhu obeliska ukrašena je reljefnom dekoracijom sa biljnim motivima kao i romaničkim slepim arkadama. Ograda bazena česme radjena je u gotičkom stilu sa elementima prelomljenog luka. Sve četiri strane obeliska nose inicijale Miloša Obrenovića i datum početka izgradnje i povratka na presto.

Od kada je izgrađena, Terazijska česma je skoro pola veka stajala na Terazijama, međutim tokom radova na regulaciji Terazija, izmedju 1911. i 1912. godine premeštena je u portu crkve na Topčideru, a odatle je vraćena, ne na isto mesto, ali vrlo blizu, na plato ispred hotela “Moskva” gde se i danas nalazi.

Njene istorijske, umetničke i urbanističke vrednosti su velike, pogotovu imajući na umu činjenicu da je cela ulica po Terazijskoj česmi dobila ime. Ovaj trg se pre izgradnje Terazijske česme zvao Prestolonaslednikov trg, ulica Kneza Milana, ulica kralja Milana, a tek 1940. godine dobija naziv Terazije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.