TENZIJE JOŠ UVEK TRAJU: Makron ljut zbog podmornica - ne odgovara na pozive australijskog premijera

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Sep.2021, 23:47

TENZIJE JOŠ UVEK TRAJU: Makron ljut zbog podmornica - ne odgovara na pozive australijskog premijera

Kanbera je najavila nabavku najmanje osam podmornica na nuklearni pogon od Amerikanaca ili Britanac

Premijer Australije Skot Morison je na zasedanju Generalne skupštine UN priznao da je nastojao u više navrata da kontaktira sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, ali da u tome nije uspeo.

Makron, ljut zbog australijskog odbijanja da kupi naručene podmornice od Pariza, jednostavno, ne odgovara na njegove pozive.

– Još nismo dobili priliku da se >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << čujemo. Bićemo strpljivi – rekao je Morison.

Prvi ministar Australije je takođe dodao da je raskid ugovora o kupovini 12 podmornica od Francuske bio teška odluka i rekao da razume očito razočaranje Francuske, ali je i branio australijske interese.

Paralelno, a. Ova akvizicija obaviće se posle dugih meseci tajnog pregovaranja, što je naročito naljutilo Pariz.

Pre samo tri meseca, Skot Morison je bio gost Emanuela Makrona u Jelisejskoj palati, gde su u prijateljskoj atmosferi razgovarali i o podmornicama. Tom prilikom Makron je uveravao visokog gosta u pun angažman Francuske da do kraja ispuni ugovor. Morison se zahvalio Makronu i za podršku Francuske u, kako je rekao, teškim vremenima u Indopacifiku.

Zbog toga, između Pariza i Kanbere nema znakova otopljavanja koji su mogli da se vide u odnosima s Vašingtonom. Francuska i ne pominje vraćanje svog ambasadora u Australiju, a Makron neće da razgovara s Morisonom, kao što je to uradio s Bajdenom.

– Mislim da će biti potrebno više vremena da se reše ova pitanja, nego ona koja su rešena između SAD i Francuske – priznao je Morison.

U međuvremenu, bivši australijski premijer, preko stranica “Monda” je poručio da Australija, možda ima važne strateške ili tehničke razloge da promeni mišljenje, ali da nijedan razlog ne može da opravda način na koji se ponela prema Francuskoj.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.