TENZIJA RASTE! STIGLO UPOZORENJE IZ RUSIJE: Ukoliko SAD rasporede nuklearno oružje u severnoj Evropi doći će do DIREKTNOG VOJNOG SUKOBA

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Mar.2024, 15:16

TENZIJA RASTE! STIGLO UPOZORENJE IZ RUSIJE: Ukoliko SAD rasporede nuklearno oružje u severnoj Evropi doći će do "DIREKTNOG VOJNOG SUKOBA"

Nova pretnja za SAD.

Rusija je upozorila da će Moskva, ukoliko SAD rasporede nuklearno oružje u severnoj Evropi, ta postrojenja i skladišta smatrati "legitimnim ciljevima"

- Ne treba biti vojni strateg da bi se shvatilo da bi takvi objekti predstavljali izvor direktne pretnje i, naravno, neminovno bili uvršteni na popis legitimnih ciljeva u scenariju direktnog vojnog sukoba naše zemlje i NATO-a - poručila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Zaharova tokom brifinga za novinare.

Upozorenje je stiglo iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Njeni komentari dolaze nekoliko dana nakon što je finski predsednik Aleksander Stub izjavio da bi odnedavno članstvo njegove zemlje u NATO-u Finskoj moglo pružiti resurs "stvarnog nuklearnog odvraćanja" u obliku američkih projektila. Dok je u petak govorio o toj temi, Stub je dodao da će finska vlada morati da odluči da li treba promeniti zakonodavstvo kako bi se dopustilo raspoređivanje nuklearnog oružja u zemlji.

Američki zvaničnici nisu se javno osvrnuli na Stubove primedbe, niti su izjavili da će nuklearno oružje biti raspoređeno u Finskoj, prenosi Njuzvik.

Nakon Zaharove, oglasio se i Peskov

Zaharova je, pak, rekla da, ako američko nuklearno oružje bude dopremljeno u Finsku ili neku drugu zemlju severne Evrope, "bezbednost zemalja u koje to oružje dođe time nipošto neće biti ojačana, već naprotiv, ugrožena".

Takođe je upozorila finsku javnost na Stubove komentare. "U kojoj su meri građani Finske svesni rizika s kojima će morati da se suoče, veliko je pitanje. Takva će odluka zaista promeniti mnogo toga u kontekstu bezbednosti te zemlje i drugih pitanja bitnih za tu državu", rekla je Zaharova. Kako je preneo TASS, ona je dodala da bi raspoređivanje nuklearnog oružja u zemljama u blizini ruskih granica neizbežno dovelo do vojnog sukoba između Rusije i NATO-a.

Finska je postala članica NATO-a u aprilu prošle godine, što je više nego udvostručilo granicu NATO-a s Rusijom. Ulazak Finske u zapadni vojni savez mnogi posmatrači su doživeli kao diplomatski udarac ruskom autokrati Vladimiru Putinu, koji je govorio da je jedan od njegovih ciljeva u ratu s Ukrajinom bio da spreči širenje NATO-a na ruske granice, ali upravo je invazija na Ukrajinu ono što je podstaklo Finsku i Švedsku da istovremeno podnesu zahteve za članstvo u NATO-u u maju 2022. godine.

Prošlog meseca, Švedska je preskočila poslednju prepreku za članstvo kada je mađarski parlament odobrio pristupanje zemlje NATO-u. Proces članstva biće završen kada Švedska položi službenu dokumentaciju.

Ali, Zaharova nije jedina u Kremlju koja se poslednjih dana ponovo oglasila o temi nuklearnog oružja. Kako u najnovijem izveštaju navodi „think tank“ Institut za proučavanje rata (ISW), razni zvaničnici Kremlja nastavljaju da šalju upozorenja u sklopu trenutnih ruskih informativnih operacija usmerenih na slabljenje i odvraćanje zapadne podrške i pomoći Ukrajini. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov tako je u sredu ponovio da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje samo ako „nešto“ ugrozi postojanje Rusije.

Izvor: Srbija Danas/b92

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.