TATA FAJZER VAKCINE IZNEO NOVU PROGNOZU: Ostalo još par ključnih koraka u imunizaciji - da li nam se bliži kraj epidemije

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Maj.2021, 07:45

TATA FAJZER VAKCINE IZNEO NOVU PROGNOZU: Ostalo još par ključnih koraka u imunizaciji - da li nam se bliži kraj epidemije

Nije isključena mogućnost kombinovanja vakcina različitih proizvođača.

Relativna oskudica vakcina na svetskom nivou uz nagli porast broja zaraženih pogotovo u zemljama kao što je Indija ukazuje na to da će se pandemija virusa korona širiti sve do sredine 2022. godine. Ovo su tvrdnje Ugur Šahina, jednog od pronalazača Fajzer-BioNTek vakcine.

Vlasti bi, zbog hitnosti situacije trebale da razmotre mere kao što su mešanje vakcina različitih proizvođača, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je osnivač kompanije BioNTek na samitu koji je organizovao Volstrit Žurnal. Inače, ova nemačka kompanija udružila se sa kompanijom Fajzer da bi testirala, proizvela i distribuirala svoju vakcinu.

- Moramo da obezbedimo zaista visoku stopu vakcinacije širom sveta. U suprotnom, niko neće biti siguran - rekao je Šahin i dodao da će se pandemija okončati tek kada se stekne kolektivni imunitet na globalnom nivou.

- Do sredine 2022. čak i regioni sa velikom gustinom naseljensoti kao što je Indija mogli bi dostignu visok nivo vakcinacije i imunitet krda. Videćemo u narednih 12 meseci kako sve veći broj industrijskih zemalja u razvoju i zemalja sa niskim prihodima dostiže kolektivni imunitet samo povećanjem proizvodnih kapaciteta - ističe Šahin koji je najavio i savez sa više od 30 kompanija kako bi moglo da se proizvede više vakcina.

Njegova supruga i suosnivač komapnije Ozlem Tureči tvrdi da ne isključuju mogućnost kombinovanja vakcina, poput recimo jedne doze Fajzerove, a druge Astra Zeneke, ako to bude neophodno za okončanje pandemije.

- Što više vakcina imamo, to bolje... U teoriji možemo da ih mešamo jer nam je na kraju cilj da postignemo imunitet krda. Želimo da imamo što više vakcinisanih ljudi - kaže Tureči.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.