TALAS PAKLENIH VURĆINA SE PRIBLIŽAVA SRBIJI: Oprez - evo kako da preživite ozloglašenog Lucifera

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jul.2023, 20:18

TALAS PAKLENIH VURĆINA SE PRIBLIŽAVA SRBIJI: Oprez - evo kako da preživite ozloglašenog "Lucifera"

Obavezno je poštovanje temperaturne razlike između klimatizovane i neklimatizovane sredine, koja ne sme da bude veća od 5 do 7 stepeni Celzijusa, ili prema nekim autorima od 8 do 10 stepeni.

Meteorolozi su najavili da će ove sedmice biti promenjivo vreme, povremeno uz kišu i pljuskove, i temperature će u odnosu na prethodna dva dana biti u padu, međutim, već za nedelju dana se očekuje novi toplotni talas koji će povećati znatno živu u termometru, i do +40 stepeni, a >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na to će najveći uticaj imati priliv toplog afričkog vazduha i anticiklona po imenu "Lucifer".

Visoke temperature mogu da utiču na fizičko i psihičko zdravlje, i da se ne bi osećali iznureno, malaksalo, dekocentrisano, u Centru za promociju zdravlja subotičkog Zavoda za javno zdravlje, savetuju da je neophodno napraviti prijatnu mikro klimu u prostoru u kojem boravimo.

Specijalista socijalne medicine Zorice V. Dragaš podseća da je poslednjih godina vremenska prognoza sve značajnija informacija u našem svakodnevnom životu.

- Prijatna mikro klima se ostvaruje provetravanjem noću, postavljanjem zastora danju, roletni, pripremom hrane i kuvanjem predveče, a ukoliko je zaista potrebno i pravilnim korišćenjem klima uređaja. Korišćenje ovih uređaja treba da bude racionalno i korisno je da se prostor hladi kada niko ne boravi u njemu. Najbolje je kada su klima uređaji postavljeni tako da omogućavaju indirektno hlađenje prostora – kaže dr Zorica V. Dragaš.

- Takođe je potrebno poštovanje perioda za aklimatizaciju osobe. Treba izbegavati nagle promene temperature vazduha zbog čestih i naglih prelazaka iz klimatizovanih u neklimatizovane prostorije, ili u spoljašnju sredinu. Kvalitet vazduha je veoma važan, kako mikroklimatski, vlažnost i temperature, tako i mikrobiološki, bakterije, virusi, gljivice. Higijena prostora je veoma važna, pošto strujanje vazduha podiže prašinu, pa su moguće alergijske reakcije ili infekcije disajnih puteva. Redovno održavanje, čišćenje, pranje, dezinfekcija, i servisiranje, zamena filtera, je takođe bitna da klima uređaj ne bi bio rizik za zdravlje – zaključuje dr Dragaš.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.