TAČNO PET MESECI NAKON MASAKRA: Evo šta je istraga sve otkrila o događaju koji je potresao Srbiju

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Okt.2023, 08:31

TAČNO PET MESECI NAKON MASAKRA: Evo šta je istraga sve otkrila o događaju koji je potresao Srbiju

Trećeg maja u beogradskoj OŠ "Vladislav Ribnikar" učenik sedmog razreda koji je u tom trenutku imao 13 godina ubio je devetoro dece i čuvara.

Učenik OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu na današnji dan, pre tačno pet meseci, pred kraj prvog časa jutarnje smene, naoružan sa dva očeva pištolja ušetao je u školu i u crno zavio porodice devetoro nedužnih vršnjaka i radnika obezbeđenja.

Posle stravičnog zločina koji je počinio sam je pozvao policiju, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << predstavio se, rekao šta je učinio i da je on "psihopata". Policajci su brzo stigli, stavili lisice učeniku koji je obučen u crno stajao ispred škole. U hodniku i učionici u kojoj je držan čas istorije zatekli su stravičan prizor.

Istog dana, 3. maja, dečak-ubica smešten je u psihijatrijsku ustanovu u kojoj boravi i danas. On nikada neće krivično odgovarati za zločin koji je počinio u školi na Vračaru jer je u trenutku masakra imao 13 godina. Jedini zvaničan iskaz koji je dao, dao je u istrazi koja se vodi protiv njegovog oca pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu zbog sumnje da nije adekvatno obezbedio oružje kojim je dečak ubio decu i čuvara, ali i zbog toga što ga je vodio u streljanu i učio ga da puca.

- Njegovo svedočenje protiv oca, donekle je rekonstrukcija svega što se dogodilo kako tog dana, tako i u danima, nedeljama i mesecima pre toga. Otkriveno je da je u streljani bio tri puta i da ga je samo prvi put instruktor podučavao gađanju, a da ga je druga dva puta otac učio da puca iz dva pištolja, upravo ona dva koja je kobnog dana poneo u školu - otkriva naš sagovornik.

Dečak-ubica bio je, kako saznajemo, u streljani sa ocem bio tri puta. Prvi put pucali su iz vazdušnog oružja, a instruktor mu je davao savete i instrukcije kako da gađa.

- Druga dva puta otac je poneo svoje pištolja i učio ga je da gađa. On je prema našim saznanjima, bio precizan i pravio je grupe metaka u koncentričnim krugovima oko centra. Otac je navodno bio ponosan na njega i snimao ga je dok je pucao - otkriva izvor Kurira.

Protiv oca dečaka Više tužilaštvo u Beogradu vodi istragu zbog sumnje da je sina vodio u streljanu i učio ga da puca, kao i zbog toga što oružje, za koje je imao dozvolu, nije čuvao na bezbedan način. Kobnog dana dečak ubica uzeo je dva očeva pištolja, a onda iz njih ispalio hice. Protiv majke dečaka vodi se pretkrivični postupak kako bi se utvrdilo da li je počinila krivično delo zanemarivanje i zlostavljanje deteta.

- Pet meseci posle masakra, mnogi policajci koji su bili na mestu zločina nisu se oporavili. I dalje je velika misterija, čak i za najbolje rukovaoce oružjem, da je neko ko je u tom trenutku imao 13 godina s takvom hladnoćom i lakoćom pucao, praktično bez promašaja, u decu s kojom je provodio dane. Zapravo, niko u njemu ne vidi dete, već hladnokrvnog ubicu koji je ubio desetoro ljudi a da mu ruka nije zadrhtala - kaže naš sagovornik.

ŠTA JE SVE OTKRILA ISTRAGA

x Otac angažovao najboljeg instruktora pucanja za svog sina

x Spisak smrti bio znatno duži

x Dečak ubica guglao da li mu preti doživotna robija

x Dečak ubica smatrao da mu deca iz škole nisu prijatelji

Hronologija

x 24. april - prvi put otključao sef sa očevim pištoljima, držao ih u rukama, pa vratio na msto

x 1. maj - ponovo je uzeo očeve pištolje iz sefa i stavio ih je u svoj školski ranac

x 1. i 2. maj - sa porodicom je bio van kuće, prvo na selu, a onda i kod babe na Zvezdari

x 3. maj - uzeo je ranac sa oružjem, otišao u školu i počinio masakr

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

NIKAD VIĐENI SNIMAK IZ "RIBNIKARA" Mali Andrija i Ema koje je ubio dečak ubica zbijaju šale na odmoru nasmejani, prizor tera SUZE NA OČI (VIDEO)

Izvor: Blic, 03.Okt.2023

Prošlo je pet meseci od nezapamćenog masakra, kada je učenik sedmog razreda pucnjima iz pištolja ubio 9 svojih vršnjaka i radnika obezbebeđenja, ranio petoro dece i nastavnicu istorije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.