SzS: Hitno pustiti novinarku i prestani sa zastrašivanjem

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Apr.2020, 09:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SzS: Hitno pustiti novinarku i prestani sa zastrašivanjem

Savez za Srbiju (SzS) saopštio je danas da najoštrije protestuje zbog hapšenja i zadržavanja novinarke portala Nova S Ane Lalić i zatražio njeno "momentalno puštanje".

U saopštenju SzS se navodi da "noćno hapšenje i zadržavanje novinarke pokazuje pravu nameru režima Aleksandra Vučića da se umesto sa ozbiljnim suočavanjem s epidemijom korona virusa obračuna sa preostalim slobodnim novinarima".

"Sada je vidljivo da je tome trebalo da posluži i "centralizovano" >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << obaveštavanje, nakon čijeg uvođenja nemamo uopšte sliku šta se u Srbiji dešava sa epidemijom korona virusa", navodi se u saopštenju.

SzS je "od Aleksandra Vučića zatražio hitno puštanje novinarke iz pritvora i hitno obustavljane progona novinara i zastrašivanja građana".

"Ključni kreator uznemiravajućih vesti i panike jesu upravo Aleksandar Vučić i njegovi saradnici. Upravo je on govorio o tome da nam neće biti dovoljna mesta na grobljima, o stotinama hiljada mrtvih, 24-časovnom karantinu i zatvaranju prehrambenih prodavnica", navodi SzS.

U saopštenju se navodi i da je tim predsednika Srbije i Srpske napredne stranke "plasirao SMS poruku jednom delu građana o italijanskom i španskom scenariju".

"Niko od njih nije uhapšen već novinarka koja je sa srpskom javnošću podelila svoja saznanja o stanju u jednoj zdravstvenoj ustanovi", piše u saopštenju SzS.

PSG: Privođenje novinarke je zloupotreba vanrednog stanja

Privođenje novinarke portala Nova.rs Ane Lalić predstavlja primer zloupotrebe vanrednog stanja u cilju obračuna sa nepodobnim medijima i ogoljuje motive donošenja Zaključka o informisanju stanovništva o stanju i posledicama zarazne bolesti COVID-19, saopštio je danas Pokret slobodnih građana (PSG).

Nedopustivo je, kako ističu, kažnjavanje novinarke Lalić zbog izveštavanja o lošem stanju u kojem se nalazi Klinički centar Vojvodine, kao i o lošim uslovima za rad zaposlenih u toj ustanovi.

"Upozorili smo da zaključak Vlade kojim se uvodi cenzura u pogledu informisanja građana sadrži odredbu koja omogućava pravni progon novinara koji nisu po volji vlastima, a aktuelnom režimu je trebalo manje od 24 sata da to i potvrdi", navodi se u saopštenju PSG.

Pokret slobodnih građana najavio je da će pružiti podršku svim slobodnim novinarima koji odolevaju besprizornim pritiscima vlasti.

"O zastrašivanju novinara obavestitićemo relevantne međunarodne organizacije, zbog čega će nalogodavci ovakvog bezakonja morati da snose odgovornost", piše u saopštenju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Savez za Srbiju : Vučiću hitno pusti novinarku i prestani sa zastrašivanjem

Izvor: Beta, 02.Apr.2020

Savez za Srbiju (SzS) najoštrije protestuje zbog hapšenja i zadržavanja novinarke portala Nova S Ane Lalić i zatražio je njeno "momentalno puštanje".U saopštenju SzS se navodi da "noćno hapšenje i zadržavanje novinarke pokazuje pravu nameru režima Aleksandra Vučića da se umesto sa ozbiljnim...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.