Svi spremni za izbore kojih neće biti

Izvor: Mondo, 06.Jan.2013, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi spremni za izbore kojih neće biti

Iako svi u vladajućoj koaliciji govore da ne očekuju vanredne izbore, o njima se po beogradskoj političkoj čaršiji sve više govori.

Svi su spremni za izbore kojih neće biti - u najkraćem, ova rečenica sumira trenutno raspoloženje vladajućih stranaka u Srbiji kada je reč o mogućim vanrednim izborima tokom 2013. godine, ali su analitičari saglasni da i pored rasta rejtinga pojedinih stranaka, okidači za vanredne izbore mogu biti Kosovo i EU, a ne "stitne čarke". >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

Dok se gotovo svakodnevno pominje tema mogućih vanrednih izbora, lideri vladajućih stranaka poručuju da je koalicija stabilna i da u njoj nema nesloge, te da su odnosi u koaliciji iznad "ličnih nesuglasica".

Međutim, na sednici predsedništva SNS, kako prenose mediji, umesto o nesuglasicama na relaciji SNS - URS, a povodom imenovanja estradnog menadžera Saše Mirkovića za pomoćnika ministra saobraćaja, pričalo se o tome kakve su šanse za održavanje novih izbora.

Analitičari smatraju da, iako je trenutno najvećoj partiji u koaliciji rejting porastao, kad je reč o vanrednim izborima, sam rejting, tvrde, nije okidač za preispitivanje podrške građana.

Proteklih dana gotovo svi lideri vladajuće koalicije pominjali su mogućnost vanrednih izbora, ali su i prvi čovek socijalista i premijer Srbije Ivica Dačić, kao i predsednik SNS i potpredsednik vlade Aleksandar Vučić poručili da nema razloga da građani Srbije ove godine ponovo izlaze na izbore.

Međutim, svi su takođe, uključujući i koalicione partnere iz URS i SDPS, istovremeno poručili da su njihove stranke spremne i za takav scenario.

Analitičari ocenjuju da mogućnost vanrednog izjašnjavanja građana godinu dana nakon minulih izbora nije nerealna opcija iz više razloga, a pre svega zato što naprednjaci i socijalisti u ovom trenutku od izbora mogu samo da profitiraju.

S druge strane, ukazuju analitičari, odluka EU o otvaranju pregovora sa Srbijom o članstu, koja bi trebalo da bude doneta do kraja juna, takođe može da prevagne i podstakne vladajuće stranke na novi izborni ciklus, koji bi, bez sumnje, doveo u pitanje proces ekonomskog oporavka zemlje.

"Da bi neko išao na izbore van zakonskog roka koji je za to predviđen, neophodno je da postoji ili politička odluka ili veliki problemi koji dovode do toga da koalicija više ne može da opstane. Mi problema u koaliciji nemamo", rekao je Dačić u intervjuu Tanjugu, ističući da u okviru vladajuće koalicije nije bilo ni razgovora o vanrednim izborima, jer to nije prioritet u sledećoj godini.

Vučić je poručio da SNS želi da aktuelna vlada traje, ali da niko ne može da se "zakune" da li će to biti i moguće i da neće biti vanrednih izbora.

"Mi želimo da napravimo još mnogo toga, mi želimo da vlada traje, a da li će to biti realno i moguće u to nikada ne možete da se zakunete i besmisleno je, jer život uvek donosi različite stvari", rekao je Vučić.

Kako je nedavno istakao, trenutno nema mesta razmišljanjima o vanrednim izborima, jer je za Srbiju veoma važno da dobije datum za početak pregovora sa Evropskom unijom.

"Razmišljati o izborima u januaru ili februaru, zato što vam je neko rekao da vam je slika lepa ili manje lepa, nema mnogo smisla", rekao je Vučić, komentarišući sopstveni rejting, koji, prema najnovijim istraživanjima pokazuje da je popularan kao retko koji političar u Srbiji.

Iz manjih stranaka vladajuće kolacije, takođe, poručuju da ne bi bilo mudro I dobro da sledeća godina bude izborna, te da ne očekuju takav razvoj događaja, ali istovremeno kažu u URS i SDPS da su spremni, ako do njih dođe.

"Naravno da razmišljam o tome. Stranka koja je u vlasti, dakle u parlamentu, mora da razmišlja svakog trenutka da izbori mogu da se dogode", rekao je lider SDPS i potpredsednik vlade Rasim Ljajić u nadavnom intervjuu Tanjugu.

Istu ocenu iznela je i potpredsednica URS i ministarka Verica Kalanović, koja je istakla da je ta partija za izbore spremna i da, što se njih tiče, oni mogu da budu raspisani i 2013. godine.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić u intervjuu Tanjugu izjavio je da ne očekuje da izbora bude "bar do juna kada će se definitivno znati da li je EU odlučila da pregovara sa Srbijom ili ne".

"Ne očekujem bar u prvoj polovini godine da neko ko je tek uzeo vlast odlazi, a posle toga zavisi kako odluči Skupština i građani Srbija. Ja ću sa tim da se složim", poručio je Nikolić.

Programski direktor Cesida Marko Blagojević u izjavi Tanjugu objasnio je da je nije ništa čudno što se ni godinu dana od minulih izbora, priča o održavanju novih, vanrednih.

"U Srbiji se uvek priča o izborima. Čim se završe jedni, počne priča o prvim sledećim, vanrednim izborima. U Srbiji vanredni parlamentarni izbori uvek vise nad glavom", poručio je Blagojević.

Prema njegovim rečima, razlog tome je što su koalicije u Srbiji raznorodne, što u njima ima mnogo različitih stranaka, zbog čega među njima često može da vlada nepoverenje.

"Pogotovo kada na jednom mestu imate sabrane netradicionalne partnere kakva je ova koalicija koja je danas u Srbiji na vlasti", ukazao je Blagojević.

Kako je ocenio, zato svaka, pa i najmanja situacija može biti povod za krizu, koja onda može da bude uvod u paralizu rada parlamenta, a to je povod za raspuštanje skupštine i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

"Ne mogu da tvrdim ni da će tokom 2013 godine izbori biti organizovani, niti da neće, ali ne bih bio iznenađen ukoliko bi se oni dogodili", istakao je Blagojević.

Govoreći o mogućim "okidačima" za izbore, Blagojević je izrazio sumnju da to može da bude poslednji sukob na realiciji SNS - URS i kazao da su to uvek, po pravilu ozbiljne krize, i politički razlozi.

"Ima partija u Srbiji kojima bi ti izbori išli u prilog kada bi bili indukovani. Mada među tim partijama ne mora da bude samo vladajućih. Mislim da bi naprednjacima vanredni parlamentarni izbori išli u prilog kada bi bili organizovani najkasnije do jeseni, ali bi isto tako odgovarali i Demokratskoj stranci", kazao je Blagojević.

On dodaje da URS-u izbori trenutno, iako kažu da su spremni, ne bi odgovarali.

Analitičar Dejan Vuk Stanković takođe smatra da teza o skorijim izborima ne stoji i mišljenja je da i pored velike podrške biračkog tela, izbori ne bi odgovarali naprednjacima.

"Izbori ne odgovoraju strankama koje su na vlasti. SNS ima dovoljno vlasti u ovom trenutku i može da kontroliše svaku odluku u ovoj vladi i da bez problema ostvari neke prioritete koje ima u svom političkom delovanju", kazao je Stanković.

Prema njegovim rečima, iako bi strankama koje imaju najviše poverenja u biračkom telu vanredni izbori najviše odgovorali, pošto bi teško bili apsolutni pobednici, morali bi opet sa nekim da pregovaraju o sastavljanju vlade.

"Taj neko bi verovatno bio neko od partnera s kojim su sada u vladi", naglasio je on.

Kao ozbiljne razloge za vanredne izbore Stanković navodi nemogucnost države da servisira budžetske korisnike i veliko neslaganje stranaka u vlasti u suštinskim pitanjima vezanim za budućnost države - Kosovo i EU.

"U Srbiji se prilično teško formiraju vlade, a upravo zbog toga mislim da to pokazuje i neku vrstu neuobičajene vitalnosti", rekao je Stanković.

Upitan da li nedobijanje datuma za otpočinjanje pregovora sa EU može da bude razlog za vanredne izbore, Stanković kaže da će to zavisiti od obrazloženja pod kojim Srbija eventualno neće dobiti taj datum.

"To ne mora nužno da bude okidač, pogotovo zbog preference biračkog tela SNS i SPS koji nisu toliko vezani za evropske integracije, koliko su to recimo bile prefererence DS", napomenuo je on.

Blagojević je zaključio da izbori puno koštaju i da zahtevaju mnogo energije, da je njihova organizacija "kompleksan i ozbiljan proces", te da sumnja da partije u Srbiji mogu da podnesu dva puta izbore u roku od jedne godine.

(Tanjug, foto: Beta/Emil Vaš)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.