Svetski dan srca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2009, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski dan srca

BEOGRAD - Povodom Svetskog dana srca, 27. septembra, Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", Kancelarijom za kontrolu duvana i Udruženjem za javno zdravlje Srbije organizovalo je akciju javne provere zdravlja za sve građane Beograda.

Ekipe lekara dežurala je na Trgu republike, Terzijskom platou i Trgu Nikole Pašića od 12 do 14 sati gde su zainteresovanim građanima merili pritisak, davali savete i delili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << edukativni materijal o prevenciji kardiovaskularnih bolesti, zdravoj ishrani i redovnom fizičkom aktivnošću.

Stručnjaci upozoravaju da svake godine u svetu od bolesti srca i krvnih sudova mozga umre 17, 2 miliona ljudi, a Svetski dan srca ustanovljen je kako bi se povećalo javno znanje o rizicima i unapredile mere prevencije.

Svetska federacija za srce i njene članice ističu da se 80 odsto prevremene smrtnosti usled bolesti srca i moždanih udara može sprečiti kontrolom nekoliko značajnih faktora rizika u koje spadaju pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost.

Zato se na Svetski dan pušenja širom sveta obeležavaju različite aktivnosti, poput tribina, koncerata, sportskih događanja kako bi se ukazalo na značaj brige o zdravlju.

Imajući u vidu da su kardiovaskularne bolesti jedan od vodećih uzroka smrtnosti stanovništva u Srbiji, Ministarstvo zdravlja je pokrenulo kampanju koja ima za cilj podizanje svesti građana o rizicima obolevanja i značaju usvajanja zdravijih životnih navika u cilju prevencije nastanka bolesti.

Jedan od ciljeva je i informisanje javnosti o faktorima rizika, promocija zdravlja i zdravih navika posebno na radnom mestu u cilju smanjenja srčanih oboljenja i moždanih udara.

Za zdravo srce važna je i redovna fizička aktivnost, a u ishrani, stručnjaci preporučuju više ribe, povrća i voća, naveli su organizatori obeležavanja Svetskog dana srca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

27. septembar - Svetski dan srca

Izvor: RTV Pink, 26.Sep.2009, 18:35

Akcija Ministarstva zdravlja povodom Svetskog dana srca. . . Ministarstvo zdravlja Srbije će. sutra, povodom Svetskog dana srca, organizovati akciju provere. zdravlja građana Beograda. .

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.