Svetski dan srca

Izvor: RTS, 27.Sep.2009, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski dan srca

Povodom obeležavanja svetskog dana srca, lekari građanima na Trgu Republike, Terazijskom platou i Trgu Nikole Pašića u Beogradu merili krvni pritisak i delili edukativni materijal o prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Pod sloganom "Radi za srce", širom Srbije je na različite načine obeležen 27. septembar, Svetski dan srca.

U Beogradu su od 12 do 14 sati lekarske ekipe sprovodile akciju javne provere zdravlja građana Beograda, na Trgu Republike, Terazijskom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << platou i Trgu Nikole Pašića.

Lekarske ekipe su zainteresovanim građanima merile pritisak, davale savete i delile edukativni materijal o prevenciji kardiovaskularnih bolesti, zdravoj ishrani i redovnoj fizičkom aktivnošću.

Akciju su organizovali Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", Kancelarijom za kontrolu duvana i Udruženjem za javno zdravlje Srbije.

Prema ocenama zdravstvenih stručnjaka, u Srbiji su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok obolevanja i smrtnosti, jer samo za proteklih godinu dana u našoj zemlji je registrovan 21.821 novooboleli pacijent, dok su čak kod 56 odsto svih umrlih kao uzrok smrti navedene baš kardiovaskularne bolesti.

Stručnjaci upozoravaju da svake godine u svetu od bolesti srca i krvnih sudova mozga umre 17,2 miliona ljudi, a Svetski dan srca ustanovljen je kako bi se povećalo javno znanje o rizicima i unapredile mere prevencije.

Svetska federacija za srce i njene članice ističu da se 80 odsto prevremene smrtnosti usled bolesti srca i moždanih udara može sprečiti kontrolom nekoliko značajnih faktora rizika u koje spadaju pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost.

Zato se na Svetski dan borbe protiv pušenja širom sveta obeležavaju različite aktivnosti, poput tribina, koncerata, sportskih događanja kako bi se ukazalo na značaj brige o zdravlju.

Imajući u vidu da su kardiovaskularne bolesti jedan od vodećih uzroka smrtnosti stanovništva u Srbiji, Ministarstvo zdravlja je pokrenulo kampanju koja ima za cilj podizanje svesti građana o rizicima obolevanja i značaju usvajanja zdravijih životnih navika u cilju prevencije nastanka bolesti.

Jedan od ciljeva je i informisanje javnosti o faktorima rizika, promocija zdravlja i zdravih navika posebno na radnom mestu u cilju smanjenja srčanih oboljenja i moždanih udara.

Za zdravo srce važna je i redovna fizička aktivnost, a u ishrani, stručnjaci preporučuju više ribe, povrća i voća, naveli su organizatori obeležavanja Svetskog dana srca.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.