Svetska nedelja dojenja

Izvor: RTS, 03.Avg.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetska nedelja dojenja

Samo tri meseca dojenja upola smanjuje rizik od raka dojke i multiple skleroze, kažu stručnjaci povodom Svetske nedelje dojenja.

U Srbiji, kao i u još 150 zemalja, obeležava se Svetska nedelja dojenja. I ove godine cilj je da se ukaže na važnu ulogu dojenja, posebno u kriznim situacijama širom sveta.

Na osnovu višegodišnjih istraživanja Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da prirodno mleko, sadrži isključivo hranljive sastojke koji podstiču detetov imunitet. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Bebe koje piju majčino mleko imaju tri puta veće šanse da prežive od ostalih novorođenčadi.

Međutim, istraživanja pokazuju da mnoge majke prerano prestaju sa dojenjem svoje dece.

Ukoliko bi svu decu u svetu tokom prvih meseci života majke dojile, dnevno bi se spasilo preko tri hiljade beba. Ipak, tokom prvih meseci života, bebe u Srbiji isključivo doji tek 25 odsto majki.

Dojenje smanjuje rizik od nastanka teških bolesti

Majčino mleko smanjuje pojavu dijareje kod dece, ali i oboljenja vezana za uho, grlo, nos kao i za respiratorni sistem. Takođe ono je bogato vitaminom A, koji štiti oči i smanjuje opasnost od infekcije, ukazuju lekari.

Đurđa Kisin iz Instituta za javno zravnje "Batut" kaže da dojenje štiti u kasnijim godinama od opasnih bolesti kao što su multiplaskleroza, smanjuje rizik od malignih bolesti, ameroskleroze, povećanog holesterola i triglicerida.

Dojenje dobija na značaju u kriznim situacijama, kao sto su ratovi, elementarne nepogode ili svetska ekonomska kriza.

U Beogradu u svakom domu zdravlja postoji škola za trudnice, gde se majka može informisati, ne samo o trudnoći, nego i o porođaju i dojenju deteta kao i o svim mogućim teškoćama koje mogu da se jave.

Dragana Soćanin iz Udruženja roditelja kaže da u finansijskom smislu dojnje je jedna velika olakšica.

Lekari tvrde da je dojenje i za mame vrlo korisno. Istraživanja pokazuju da ono smanjuje rizik od raka dojke, raka materice i jajnika, osteoporoze, a pomaže i u regulisanju telesne težine nakon porođaja.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Svetska nedelja dojenja

Izvor: B92, 02.Avg.2009, 17:15

Tašmajdanski park - Svetska nedelja dojenja (Ket, vaše fotke)..Beograd -- Samo tri meseca dojenja upola smanjuje rizik od pojave karcinoma dojke pre menopauze, upozoravaju stručnjaci povodom Svetske nedelje dojenja... Svetska nedelja dojenja obeležava se svake godine u prvoj nedelji avgusta, u više...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.