Svetska nedelja dojenja

Izvor: B92, 02.Avg.2009, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetska nedelja dojenja

Tašmajdanski park - Svetska nedelja dojenja (Ket, vaše fotke)

Beograd -- Samo tri meseca dojenja upola smanjuje rizik od pojave karcinoma dojke pre menopauze, upozoravaju stručnjaci povodom Svetske nedelje dojenja.

Svetska nedelja dojenja obeležava se svake godine u prvoj nedelji avgusta, u više od 120 zemalja sveta. U Srbiji, Nedelja dojenja biće podržana akcijom udruženja "Roditelj", pod nazivom "Dojenje spasonosno u kriznim situacijama! Da li ste spremni". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Cilj je da se ukaže na životno važnu ulogu dojenja posebno u kriznim situacijama širom sveta.

Manifestacija se održava u nedelju uveče u Tašmajdanskom parku u Beogradu, a generalni sponzor je "Zlatibor voda”.

Porodilje u Kliničko-bolničkom centru Zvezdara, zahvaljujući organizovanoj školi roditeljstva, pored obuke kako da doje, dobijaju i korisna znanja o značaju dojenja kako za zdravlje, tako i emocionalnu stabilnost deteta.

"Kontakt koji se ostvaruje između majke i deteta prilikom dojenja je nezamenljiv osećaj, jednostavno to je takva ljubav koju čovek ni na jedan drugi način ne može da oseti. Jedno osećanje spokoja, sreće, mira”, priča jedna majka.

Kod beba koje se doje bar prvih šest meseci života, tri puta je manji rizik od sindroma iznenadne smrti odojčeta.

Dojene bebe imaju bolji vid, retko dobijaju alergije i ekceme, ređe pate od srčanih oboljenja i dva puta ređe obolevaju od šećerne bolesti.

"Onog momenta kada se beba rodi, ako je tata prisutan, može da preseče bebin pupčanik i simbolično razdvoji mamu od bebe, a zatim se beba odmah spušta na majčine grudi i to je ono što je prvi korak ka uspešnom dojenju”, kaže načelnica porordilišta u KBC "Zvezdara" Gordana Obradović.

Kod dojenih beba retke su anemija i pothranjenost u prvoj godini života.

Dojena deca, dva puta ređe obolevaju od raka pre petnaeste godine života.

"Najveće bogatstvo koje mama može da pokloni svom detetu jeste, već u prvom danu ili u drugom danu, ali najčešće u prvom danu - to je kolostrum, koji je najveći koncentrat antitela. Znači, nijednu kap mleka žena ne sme da istisne i baci, nego mora da pokloni svojoj bebi”, kaže načelnica neonatologije u KBC Zvezdara Nada Todorović.

"Anketama koje sprovodimo retrogradno kod naših porodilja, mi smo zaista zaključili da motivacija majke za dojenje počinje u porodilištu i da još uvek obuhvat dojenja nije onoliki koliko bismo mi lekari pedijatri želeli”, navodi Todorovićeva.

Dojenje je blagodet i za majku.

Žene koje doje, imaju bolju mineralizaciju kostiju i dvostruko manji rizik od preloma kuka.

A samo tri meseca dojenja, za čak 50 odsto umanjuje rizik od pojave karcinoma dojke pre menopauze.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.