Svetlo na kraju tunela

Izvor: RTS, 16.Okt.2009, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetlo na kraju tunela

U Srbiji primetni znaci ekonomskog oporavka na šta upućuju prilivi u budžet tokom oktobra, rekao premijer Mirko Cvetković. Ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio nastavak stimulativnih mera za privredu.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković ocenio je da se Srbija nalazi na kraju ekonomske krize i da se vide prvi znaci oporavka.

Premijer Cvetković je izjavio da je Vlada dobila sugestije od MMF-a na predloženi Zakon o fiskalnoj odgovornosti. Zakon bi bio deo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << strategije Vlade, koja predviđa budžetsko prilagođavanje na strani troškova, a upućene sugesije ukazuju da MMF zapravo prihvata Vladin princip u rešavanju budžetskog deficita.

"Predlog Zakona o fiskalnoj odgovornosti je upravo deo te strategije i ne predviđa povećanje PDV-a", rekao je premijer.

Cvetković je istakao da to ohrabruje i rekao da očekuje da će biti postignut dogovor.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić izneo je procenu da će primena Prelaznog trgovinskog sporazuma za godinu dana skratiti put Srbiji od podnošenja zahteva za članstvo u EU do sticanja statusa kandidata.

"Srbija, ako se pitanje Haga i konsenzusa u Evropi oko primene Prelaznog sporazuma reši, uopšte ne kasni u odnosu na svoje susede koji su već podneli zahtev za članstvo", rekao je Đelić za okruglim stolom Vlade Srbije i lista "Ekonomist".

Cvetković je na poslovnom okruglom stolu sa predstavnicima Vlade Srbije, koji je organizovao list "Ekonomist", rekao da je zaključak o kraju krize doneo na osnovu sopstvene metodologije i svakodnevnih izveštaja o prilivima i stanju u budžetu Srbije.

U prethodnih nekoliko dana prilivi u budžet premašuju one iz istog perioda prošle godine, naglasio je Cvetković.

"Osmeh je počeo da mi se vraća na lice, a naročito u toku ovog kalendarskog meseca. Prilivi su u kontinuitetu premašivali prilive od prošle godine", rekao je Cvetković.

Ocenio je da oporavak neće trajati kratko i da neće biti intenzivan, ali je istakao da se u narednoj godini predviđa rast od 1,5 odsto bruto društvenog prozvoda.

Premijer je rekao da je, za razliku od stručnjaka, uveren da će ovogodišnji pad BDP-a biti ispod četiri odsto, kao i da svoj optimizam zasniva na činjenici da je poljoprivreda ostvarila rast od dva do tri odsto.

Cvetković je istakao da Srbija i dalje ima dva osnovna problema s kojima se suočava, a to su prevelika javna potrošnja i njena nepovoljna struktura, pre svega zbog malih kapitalnih investicija. Vlada Srbije radi na rešavanju ta dva ključna problema.

Premijer je podsetio da je pred Vladom Srbije i veliki zadatak restrukturisanja javnih preduzeća - "Telekom Srbija", "JAT", "Železnice Srbije" - i istakao da će to restrukturisanje biti specifično za svako preduzeće posebno.

Premijer Cvetković je naglasio da su, srednjoročno, Srbiji potrebne stope rasta između pet i šest odsto godišnje da bi mogla da računa na poboljšanje životnog standarda svojih građana.

I dok se premijer osmehuje zbog rasta priliva, ministarka finansija Diana Dragutinović brine o smanjenju rashoda. Kaže da će se uštedeti 60 milijardi dinara zamrzavanjem penzija i plata u javnom sektoru i smanjenjem zaposlenih u administraciji.

Bez povećanja PDV-a

I ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je da su se ekonomske prilike u Srbiji stabilizovale, da je pad prouzvodnje je zaustavljen, finansijski sektor stabilan i da se može očekivati blagi ekonomski oporavak.

Dinkić je rekao da će država ostati vlasnik "Petrohemije" i RTB-a "Bor" i naglasio da je u planu da država u borski kombinat investira 160 miliona evra. Od tog iznosa 135 miliona evra biće namenjeno izgradnji nove topionice i fabrike sumporne kiseline, koje bi trebalo da budu izgrađene za dve do tri godine.

Dinkić je najavio i nastavak stimulativnih mera za privredu koje su donele rezultate u ovoj godini.

Ministar ekonomije je naglasio da će Vlada Srbije naredne godine nastaviti rad na poboljšanju privrdenog ambijenta i najavio da neće doći do povećanja PDV-a, poreza na dobit i poreza na plate.

Dinkić je ocenio da će Srbija ovu godinu završiti sa stabilnim dinarom, povećanom štednjom  i ublaženim rastom nezaloslenosti.

U prethodna četiri meseca zabeležena je stabilnost cena, rekao je ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević i najavio da će Zakon o zaštiti konkurencije početi da se primenjuje od početka novembra.

Milosavljević je rekao da će inflacija u Srbiji do kraja godine iznositi od devet do 10 odsto što je za oko dva procenta više od projektovane.

Cene troškova života i životni standard građana mnogo su bolji u poslednjih par meseci nego na početku ove godine, ocenio je ministar trgovine.

Počinju pregovori o JAT-u  

Učestvujući na poslovnom okruglom stolu, ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić je rekao da danas počinju pregovori o pronalaženju strateškog partnera za JAT ili pronalaženju nekog drugog rešenja za srpsku nacionalnu aviokompaniju.

Pregovore će voditi državna komisija koju će odrediti predsednik Vlade Srbije, rekao je Mrkonjić i dodao da je to "suština" plana za JAT.

Sredstva za socijalni program su obezbeđena, otpuštanja neće biti, biće odlazaka u penziju, a sa radnicima će biti postignut dogovor o svim pitanjima, rekao je Mrkonjić.

Prema njegovim rečima, stav Vlade Srbije je da JAT treba da nastavi da radi "ili ovako ili onako".

U okviru Vlade Srbije postignut je dogovor da "JAT stane na noge" i da se do kraja godine eliminišu finansijski problemi koje JAT sada ima i koji iznose oko 20 miliona evra.  Rešavanje tih "problema" moglo bi da uključi i prodaju dela nekretnina JAT-a.

"Ukoliko bi JAT uzeo 40 miliona evra kredita, a Vlada dala garanciju, ta aviokompanija bi ovu godinu završila "uspešno", zaključio je Mrkonjić.

Direktor "Jat ervejza" Srđan Radosavljević izjavio je da će već ove jeseni deo imovine biti ponuđen na prodaju, i da će iz nacionalnog avioprevoznika otići oko 200 radnika koji su višak.

Za razliku od optimitičnih najava iz Vlade o izlasku iz krize, poslovni svet je malo suzdržaniji. Bankari kažu da je pet puta porastao broj onih koji imaju problem sa otplatom kredita. Svaki 10. klijnet kasni više od 90 dana.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.