Svetlana Luković: Kragujevačka vlast prodala moju zemlju

Izvor: Politika, 29.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetlana Luković: Kragujevačka vlast prodala moju zemlju

Kragujevac – Na licitaciji, odražanoj 24. septembra, grad je, između ostalih, prodao i najatraktivniju lokaciju u centru Kragujevca, parcelu "Prodor". Šest ari najboljeg građevinskog zemljišta otišlo je u ruke privatnog preduzeća "Prodor projekt" za 361.200 evra. Vlasnik firme Milovan Maksimović najavio je već da će na ovom prostoru, čim se dobiju potrebne dozvole, biti izgrađen četvorospratni poslovno-komercijalni objekat od 3.300 kvadratnih metara.
Dobar posao za grad i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << budućeg investitora nije, međutim, obradovao i Svetlanu Luković. Naprotiv, ona je bila preneražena ovom vešću.– Kako je neko mogao da proda ono što nije njegovo. To je moja zemlja, zemlja moje bake, koja joj je oduzeta bez ikakve nadoknade – kaže Svetlana za "Politiku", pokušavajući da obuzda bes.

Svetlana Luković je jedan od naslednika bivših vlasnika zemlje koja je sada prodata. Današnja parcela "Prodor" nekada je bila podeljena na manje placeve. Tu, u svojim kućama, živeli su ljudi, čitave porodice, sve do kraja šezdesetih godina prošlog veka, kada su odlukom tadašnjih opštinskih organa praktično proterani sa svog poseda. Odlukom o eksproprijaciji zemljišta, odatle je isterano desetak familija koje, tvrdi Svetlana, za svoju zemlju nisu dobile nikakvu nadoknadu.– Moj pokojni ujak godinama je pokušavao da dobije pravednu naknadu za zemlju, a opštinski činovnici su mu se zbog toga rugali. Ja se svoje imovine, ipak, neću odreći. Podnela sam zahtev za povraćaj i čekam. Ne znam šta bi se desilo kad bih ogradila svoj plac i tu počela nešto da gradim. Pokušaću da okupim sve naslednike, da sprečimo uzurpaciju naše zemlje – kaže Svetlana i tvrdi da će iskoristiti sva sredstva da vrati oteto i prodato. Pri tom, kako ističe, ne beži od dogovora sa firmom koja je kupila parcelu "Prodor", ali poručuje da će iskoristiti sva sredstva u borbi za zemlju koju je nasledila od svoje bake.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.