Svet u strahu: Neuspeh će pokrenuti Treći svetski rat?

Izvor: B92, 12.Jan.2024, 09:28

Svet u strahu: Neuspeh će pokrenuti Treći svetski rat?

Udari na Hute odražavaju neuspeh Zapada da obuzda rat.

Region, koji je već na ivici, sada čeka da vidi kako će Iran i Huti reagovati, rekao je američki dopisnik Skaj njuza Mark Stoun, dodajući da još nije jasno kakvu su kolateralnu štetu napadi izazvali, ako ih je bilo.

"Jutros je zaključak da je pokušaj Zapada da obuzda krizu na Bliskom istoku propao“, kaže Stoun.

On ukazuje na sukobe Hezbolaha na severnoj granici Izraela i napade iranskih zastupnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na američke snage u regionu, kao i napade Hutija na brodove.

"Ako sve to pogledate zajedno, jasno je da obuzdavanje ne funkcioniše", tvrdi on.

Zvaničnik američke administracije rekao je Stounu da su udari izvedeni jer se očekivalo da će značajno smanjiti sposobnost Huta da napadaju komercijalna plovila.

Još nije jasno šta je tačno pogođeno - SAD i Velika Britanija kažu da su gađali mesta za lansiranje dronova i raketa.

"Ne znamo kolika je kolateralna šteta. Ako postoji, to će biti zaista zabrinjavajuće. Takođe ne znamo kako će Huti i Iran odgovoriti na sve ovo, tako da region koji je bio na ivica je sada u još većoj krizi", zaključio je Stoun.

Podsetimo, SAD i Velika Britanija su izvršile napade na ciljeve povezane sa Hutima u Jemenu. To je prvi put da su pokrenuti napadi na grupu koju podržava Iran otkako je počela da gađa međunarodne brodove u Crvenom moru krajem prošle godine.

Huti, koji kontrolišu veći deo Jemena, ciljaju brodske rute u Crvenom moru kako bi pokazali podršku Hamasu, palestinskoj islamističkoj grupi. Istovremeno, napadi su prekinuli međunarodnu trgovinu na ključnoj ruti između Evrope i Azije, koja čini oko 15 odsto svetskog pomorskog saobraćaja.

Veruje se da su ovo prvi udari koje su Sjedinjene Države izvele protiv Huta u Jemenu od 2016. godine. Napadi su izvođeni avionima, brodovima i podmornicama. Australija, Kanada, Bahrein i Holandija su podržale operaciju, a gađano je više desetina lokacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.