Svet trči u Beogradu: Darko Živanović pobednik polumaratona

Izvor: Blic, 27.Apr.2014, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svet trči u Beogradu: Darko Živanović pobednik polumaratona

Tradicionalni Beogradski maraton, 27. po redu, počeo je u 10 sati startom u ulici Kralja Aleksandra, ispred crkve Svetog Marka. Pobednik Trke zadovoljstva je Ljuba Stevanović sa Novog Beograda.

Darko Živanović pobednik u polumaratonu

Darko Živanović iz atletskog kluba Radnički iz Kragujevca, pobednik je ovogodišnje polumaratonske trke sa vremenom 1.08.58.

Drugo mesto osvojio je Kristijan Tošić, član Mladosti iz Užica sa vremenom 1:12, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 33, dok je treće mesto pripalo Goranu Ukiću iz pančevačkod Dinama, koji je trku završio sa vremenom 1:13, 16.

Saša Đorđević: Divim se maratoncima

Proslavljeni košarkaški as Aleksandar Đorđević bio je promoter ovogodišnje trke.

- Divim se maratoncima, smatram da su vrhunski sportisti. Verujte, niko ko nije makar probao da trči trku na pet kilometara ne može ni da zamisli kako je pretrčati 42 kilometra. Ponosan sam što je ovoliko Beograđana izašlo na ulice - kaže Đorđšević, koji naglašava da je u maratonu učestvovalo više takmičara nego prošle godine - čak 850.

Ko se trkao sa gradonačelnikom i šta je lakše - trčanje ili plivanje?

Da je novo gradsko rukovodstvo spremno za izazove u vođenju prestonice pokazuje i činjenica da su uspeli da završe Trku zadovoljstva, iako ih je poprilično izmorila.

- Bezbroj puta sam preplivao pet kilometara ali se nikada nisam ovako umorio. Pritom, gradonačelnik i predsednik skupštine su "nabili" snažan ritam pa sam morao da ih pratim - kaže gradski sekretar za sport Slavko Gak.

Predsednik skupštine Nikola Nikodijević priznaje da je izgubio trku od Siniše Malog.


- Trkali smo se neko vreme, i on je bio brži. Uostalom, mora da se zna hijerarhija - zaključio je šaljivo Nikodijević.


Siniša Mali istrčao Trku zadovoljstva

Kroz cilj Trke zadovoljstva prošli su i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević i gradski sekretar za sport Slavko Gak. Gradonačelnika je na cilju dočekala supruga sa decom.

- Kad je maraton u pitanju, bitno je stići na cilj. Trčao sam da dam doprinos ovoj manifestaciji, ali i za sebe, a ovo je moj prvi maraton. Grad Beograda je poslao lepu sliku u svet. Pozdravio bih sve učesnike i zahvalio im što su trčali - rekao je Siniša Mali.

Znak za start zajedno su dali promoter Kevin Jang, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i direktor Beogradskog maratona Aleksandar Đorđević.

- Imamo predivno vreme, očekujem da će biti postavljen novi rekord. Želim da bude lepa trka, osećam energiju, sve izgleda impresivno. Svim takmičarima želim sreću - rekao je Jang na startu trke.

U rekordnoj maratonskoj trci na 42.195 metara učestvuju 544 takmičara, u polumaratonu takmiči se 3.094 atletičara, dok u Trci zadovoljstva učestvuje više od 20.000 ljudi.

Kako javljaju reporteri "Blica" među učesnicima Trke zadovoljstva su i mladi i stariji sugrađani, a veliki broj roditelja trči sa svojom decom, a pojedini one najmlađe drže u naručju. Naši reporteri primetili su i čoveka koji se za današnji maraton obukao svečano i trči u odelu.

Pobednik Trke zadovoljstva Ljuba Stevanović

Pobednik Trke zadovoljstva na pet kilometara je Ljuba Stevanović (57) sa Novog Beograda.

- Već devet godina sam prvak Balkana u brzom hodanju. Ovaj maraton mi je bio priprema za Evropsko prvenstvo u Izmiru u avgustu - kaže za "Blic" Ljuba.

Siniša Mali: Trčimo zajedno!

Gradonačelnik Siniša Mali pozvao je sugrađane da zajedno s njim ucestvuju na značajnoj sportskoj manifestaciji.

- Beogradski maraton je sjajna prilika da potvrdimo da je Beograd bio i ostao sportska metropola. Najavljeno je rekordno učešće od preko 20.000 trkača iz 50 zemalja sveta. Pozvao bih zato Beograđane da zajedno sa mnom istrče Trku zadovoljstva od pet kilometara - rekao je Mali.

Pročitajte još

Koje ulice će biti zatvorene zbog maratona

Državni sekretar u ministarstvu sporta Predrag Peruničić istakao je da sportske manifestacije sa takvom tradicijom kao što je Beogradski maraton treba negovati s velikom pažnjom.

- Pozvao bih roditelje da dovedu decu na maraton, kako bi sport još jednom pobedio - poručio je Peruničić.

Promoter Beogradskog maratona Kevin Jang rekao je da je na javnom času atletike u Košutnjaku video vekiki broj talentovane dece.

- Najvažnije je da čuvate atletske bisere, jer će od njih sigurno jednog dana postati veliki sportisti - rekao je Jang.

Prošlogodišnja pobednica Beogradskog maratona Olivera Jevtić, koja će danas startovati u trci na 21,1 kilometar, podsetila je da je "do ovog maratona pretrčala oko 250.000 kilometara".

- Beogradski maraton je za mene više od takmičenja. Zajedno smo prebrodili mnoge teške trenutke, sankcije, bombardovanje i time još više očvrsnuli - rekla je rekorderka Srbije u maratonu i vicešampionka Evrope iz Geteborga 2006.

Predsednik Beogradskog maratona Aleksandar Djordjević istakao je da je ponosan na najveću sportsku manifestaciju glavnog grada.

- Svake godine Beograd zahvaljujući ovoj trci šalje u svet sve lepšu sliku - rekao je Đorđević.

Titulu na Beogradskom maratonu brani Kenijac Edvin Kiplagat Kiptun, a trka startuje danas u 10 sati u Ulici kralja Aleksandra, s ciljem kod hotela Moskva.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Svet trči u Beogradu: Darko Živanović i Olivera Jevtić pobednici polumaratona

Izvor: Blic, 27.Apr.2014

Tradicionalni Beogradski maraton, 27. po redu, počeo je u 10 sati startom u ulici Kralja Aleksandra, ispred crkve Svetog Marka. Pobednici polumaratona su Darko Živanović i Olivera Jevtić. Prvi kroz cilj Trke zadovoljstva prošao je Ljuba Stevanović sa Novog Beograda...Darko Živanović pobednik...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.