Svet je upozoren: Sledeće godine...

Izvor: B92, 14.Dec.2023, 12:11

Svet je upozoren: Sledeće godine...

Međunarodni komitet za spas (IRC) ocenio u najnovijem izveštaju da će klimatske promene, oružani sukobi i rast dugova naredne godine ubrzati humanitarne krize.

U izveštaju se navodi da je broj ljudi kojima je neophodna humanitarna pomoć ove godine porastao na 300 miliona, da se broj prinudno raseljenih povećao na 110 miliona i da se 20 afričkih zemalja suočava sa najgorom krizom, prenosi Rojters.

Sudan se našao na vrhu liste IRC kada je reč o humanitarnoj situaciji, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a slede palestinske teritorije i Južni Sudan.

Dalje se na listi nalazi devet supsaharskih država, Mjanmar i Avganistan u Aziji, Sirija, Liban i Jemen na Bliskom istoku, Ukrajina, Ekvador i Haiti.

Tih 20 teritorija čini 10 odsto svetskog stanovništva, ali na njih otpada 86 odsto ukupnih humanitarnih potreba, 70 odsto raseljenih i sve veći deo onih koji se suočavaju sa ekstremnim siromaštvom i visokim klimatskim rizicima.

U izveštaju se procenjuje da će Pojas Gaze narednu godinu dočekati kao "nasmrtonosnije mesto za civile na svetu", dok su u afričkim zemljama u porastu sukobi, državni udari i ekonomska kriza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

RATOVI, RAST DUGA I KLIMATSKA KRIZA Stiglo dramatično upozorenje: Humanitarne krize širom sveta će se pogoršati u 2024. godini

Izvor: Blic, 14.Dec.2023

Međunarodni komitet za spas (International Rescue Committee - IRC) ocenio je u najnovijem izveštaju da će klimatske promene, oružani sukobi i rast dugova naredne godine ubrzati humanitarne krize širom sveta.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.