Sveštenici osuđeni za seksualno zlostavljanje gluve dece

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2019, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sveštenici osuđeni za seksualno zlostavljanje gluve dece

Argentinski sud osudio je danas dva sveštenika zbog seksualnog zlostavljanja gluve dece u katoličkoj školi.

Sud u gradu Mendoza osudio je sveštenika Nikolu Koradija na 42 godine zatvora i sveštenika Horasija Korbača na 45 godina zatvora zbog dela koja su se dogodila u Institutu Antonio Provolo za gluvu i decu oslabljenog sluha na severozapadu Argentine, preneo je AP.

Koradi je Italijan koji ima 83 godine, Korbačo Argentinac star 59 godina, a obojica su uhapšena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 2016. godine.

Sud je, takođe, osudio baštovana Armanda Gomeza na 18 godina zatvora.

Njihove žrtve su 10 bivših učenika.

Koradi je ranije bio optužen za slične prestupe u Institutu Antonio Provolo u Veroni, u Italiji, ali nikada nije optužen.

Vatikan je za Koradija znao bar od 2009. godine, kada su italijanski učenici javno istupili sa pričama o zlostavljanju, posle čega je sprovedena istraga i sankcionisana su četiri optužena sveštenika, ali ne i Koradi.

Optuženi, koji su se izjasnili o nevinosti, rekli su da su priče učenika neistinite i zatražili da suđenje bude poništeno.

Bivši učenici, mladicći i devojke, svedočili su da su ih sveštenici dodirivali i ponekad silovali u svojim spavaonicama i školskim kupatilima.

Prošle godine Horge Bordon, koji je bio zaposlen u sada već zatvorenoj školi, priznao je krivicu i osuđen je na deset godina zatvora.

Vatikan je 2017. godine poslao dva argentinska sveštenika da istraže šta se dogodilo u Mendozi, a kako navodi AP oni su potvrdili sa du "užasne optužbe više nego verodostojne".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.