Izvor: Piplmetar.rs, 18.Jul.2023, 02:31

„Svekrvin jezik“ poboljšava vazduh u sobi: Neverovatan benefit ove biljke koja je jednostavna za održavanje

Biljka koja pruža mnogo, a zauzvrat zahteva vrlo malo pažnje

Foto: Pixabay


Sanseverija ili „svekrvin jezik“, kako je opšte poznata, zaista je izvanredna i upadljiva sobna biljka koja se lako održava. Vrlo je popularan kućni gost, a to je uglavnom povezano sa njenim skoro neuništivim kvalitetima. Međutim, takođe je poželjna zbog svog uspravnog lišća koje se uklapa u gotovo sve lokacije u domu, od tradicionalnog do modernog >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << dekora.
Pripada porodici „Asparagaceae“, poreklom iz tropskih krajeva Zapadne Afrike. Mnogi ljudi veruju da ime označava“peščanu zmiju“, zbog svojstva kaktusa i izgleda zmije.
Održavanje Veoma su tolerantne na sušu i mogu da izdrže mesecima bez vode, ali će patiti ako ih postavite da borave u vlažnim uslovima.
Potrebe za vodom varira, ali je pravilo jednom u dve nedelje. Na veoma toplim temperaturama ovo se povećava na jednom nedeljno.
Nivo vlage u vašem domu je nebitan za sve sorte sansevieria. One će sve podneti, ali im direktno sunce smeta, prenosi „Ourhouseplants“.
Benefit hlađenja i čišćenja vazduha Ono što je važno istaknuti jeste da ova biljka proces fotosinteze obavlja noću umesto danju; posledica ove neobične pojave jeste ispuštanje kiseonika i apsorbovanje ugljen-dioksida tokom noći, što poboljšava kvalitet vazduha, a samim tim i sna.
Tokom vrelih dana kroz lišće ispušta vlagu u vazduh, što pruža prirodni efekat hlađenja.
No, tu nije kraj njenoj blagodeti. Ona ima mogućnost da upija toksine u vazduhu. Dokazano je da ova biljka uklanja nepoželjna hemijska jedinjenja koja emituju proizvodi za čišćenje, boje ili nameštaj.
(Telegraf.rs)


Opširnije
Izvor: Telegraf.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Povezane vesti

"Svekrvin jezik" poboljšava vazduh u sobi

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Jul.2023

Sanseverija ili "svekrvin jezik", kako je opšte poznata, zaista je izvanredna i upadljiva sobna biljka koja se lako održava. Vrlo je popularan kućni gost, a to je uglavnom povezano sa njenim skoro neuništivim kvalitetima. Međutim, takođe je poželjna zbog svog uspravnog lišća koje se uklapa...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.