Izvor: Nezavisne Novine, 08.Jan.2017, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švedska: Bezbjednosne prijetnje zbog vojnog jačanja na Baltiku

STOKHOLM - Švedski premijer Stefan Leven upozorio je danas da se ta skandinavska zemlja suočava sa više bezbjednosnih prijetnji, uključujući sajber napade, istakavši da glavne prijetnje dolaze s vojnim jačanjem u regionu Baltičkog mora, posebno u svjetlu pripajanja Krima Rusiji.

Leven je to naveo u članku objavljenom danas u dnevnom listu "Dagens Niheter", uoči trodnevnog sastanka o nacionalnoj bezbjednosti i odbrani, prenosi AP.

Švedski vojni zvaničnici su >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << tražili veće vojne troškove zbog uočenih prijetnji u regionu.

Prošlog mjeseca je strateško ostrvo u Baltičkom moru, Gotland, odbilo ruski zahtjev za najam prostora u luci nakon što je vlada upozorila da bi to moglo da naškodi vojnim i političkim interesima Švedske, navodi američka agencija.

U međuvremenu, švedski Nacionalni vojni radio establišment upozorio je na rastući broj sajber napada iz drugih zemalja, nakon što ih je registrovano oko 100.000 u 2016. godini.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.