Svedok: Dragićeve cene bile niže od tržišnih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Nov.2012, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok: Dragićeve cene bile niže od tržišnih

ZRENJANIN -

U Zrenjaninskom Osnovnom sudu danas je nastavljeno ponovljeno suđenje Miletu Dragiću, optuženom za zloupotrebu ovlašćenja u privredi, a jedan od svedoka je izjavio da su Dragićeve cene pri sklapanju ugovora sa Ministarstvom odbrane, bile niže od tržišnih.

Dragiću, vlasniku zrenjaninske firme "Proizvodnja Mile Dragić", sudi se i za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Po prvoj tački optužnice, Dragić se tereti da je, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u nameri da pribavi protivpravnu imovinsku korist za preduzeće, grubo povredio ovlašćenja tako što je prilikom zaključenja ugovora sa Ministarstvom odbrane Srbije i Crne Gore naveo veći iznos cena "maskirnih sredstava" od tržišnog.

Pred sudskim većem zrenjaninskog Osnovnog suda, kojim je predsedavala sudija Ljiljana Aćimović, danas je saslušan i Milovan Andrić, koji je 2005. godine potpisao sporni ugovor, i koji je tada bio načelnik Odeljenja za ekonomsko-pravne poslove Ministarstva odbrane.

Svedok je rekao da "Proizvodnja Mile Dragić" ničim nije bila ograničena u formiranju cene jer nije pripadala grupaciji odbrambene industrije, a da to jeste bila, onda bi Ministarstvo odbrane određivalo cenu.

Andrić je objasnio da je ponuda kompanije "Mile Dragić" prihvaćena uz ugovor, ali da su cene prihvaćene kao orijentacione, uz obavezu da Ministarstvo odbrane utvrdi konačne cene tokom realizacije ugovora.

Upitan da li je cena maskirnih mreža koje je ponudila Dragićeva kompanija odgovarala tržišnoj, on je rekao da je kasnijom proverom utvrđeno da je cena bila i niže od onih koje, za slične proizvode, nude proizvođači u svetu.

"Treba imati na umu i to da, po važećim propisima, domaći proizvođači mogu ponuditi i do 25 odsto veću cenu od stranih, ali se to ovde nije desilo", rekao je Andrić.

Tokom današnjeg ročišta saslušan je i Mile Bogdanović koga tužilac tereti da je bio potpisnik spornog ugovora. On je izjavio da je od maja 2005. do maja 2006. godine bio načelnik Uprave za snabdevanje Ministarstva odbrane, ali je u vreme potpisivanja ugovora bio na godišnjem odmoru.

Danas je, na predlog branilaca, saslušan i Dragomir Đorđević profesor fakulteta koji je 22 godine radio u Ministarstvu odbrane, a koji je govorio o načinima nabavke vojne opreme.

Suđenje Miletu Dragiću će biti nastavljeno 17. decembra.

U aferi poznatoj kao "pancir", Dragić je optužen da je potpisivanjem ugovora sa Vojskom Srbije i Crne Gore 2005. godine, o isporuci pancirnih prsluka i druge vojne opreme, oštetio državu za 176 miliona evra.

Osnovni sud u Zrenjaninu je 18. juna 2010. godine doneo oslobađajuću presudu, koju je, na žalbu tužioca, poništio Apelacionu sud u Novom Sadu i naložio ponovno suđenje.

Obnovljeni postupak započet je u Zrenjaninu 18. septembra ove godine, kada je Dragić ponovio, ranije iznete tvrdnje, da je ceo proces politički obojen i montiran, za šta je posebno prozvao ministra Mlađana Dinkića.

Za zloupotrebu službenog požaja, prilikom potpisivanja ugovora o isporuci vojne opreme, u aferi „pancir“, suđeno je i nekadašnjem ministru odbrane SCG Prvoslavu Daviniću, kojeg je 5. jula ove godine Viši sud u Beogradu oslobodio optužbe, kao i još dvojicu visokih vojnih oficira.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svedok: Mile Dragić vojsci davao jeftinije

Izvor: Mondo, 02.Nov.2012

U Zrenjaninu je danas nastavljeno ponovljeno suđenje Miletu Dragiću, optuženom za naduvavanje cena u ugovoru sa Ministarstvom odbrane SCG...Po prvoj tački optužnice u procesu koji je Apelacioni sud vratio Osnovnom sudu u Zrenjaninu, biznismen Mile Dragić se tereti da je prilikom zaključenja ugovora...

Nastavak na Mondo...

Svedoci: Dragić imao pravo da ponudi cenu vojne opreme

Izvor: Blic, 02.Nov.2012

U Zrenjaninskom Osnovnom sudu danas je nastavljeno ponovljeno suđenje Miletu Dragiću, optuženom za zloupotrebu ovlašćenja u privredi, a jedan od svedoka je izjavio da su Dragićeve cene pri sklapanju ugovora sa Ministarstvom odbrane, bile niže od tržišnih. ..Svedoci odbrane ostali pri ranijim...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.