Šveđani povlače pomoć: Ne možete da podržavate rat

Izvor: B92, 05.Jan.2024, 15:43

Šveđani povlače pomoć: Ne možete da podržavate rat

Švedska će obustaviti pomoć afričkoj državi Mali, jer je vojna hunta te zemlje stala uz Rusiju, rekao je ministar međunarodnih poslova Švedske Johan Forsel.

"Tokom proteklih 10 godina, Švedska je učestvovala sa više od 3,5 milijardi švedskih kruna (311 miliona evra) pomoći Maliju", rekao je portparol Forsela za TV4 Niheterna.

Ova odluka je deo vladine revizije za pomoć Africi.

Navodi se da švedska pomoć ne uključuje države ili aktere koji su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nedemokratski ili se protive "svetskom poretku zasnovanom na pravu", i na taj način "podrivaju švedske interese", smatra švedski minsitar.

Pozadina odluke je, između ostalog, to što je Mali glasao protiv rezolucija UN u kojima se tražilo da Rusija napusti Ukrajinu.

"Kada sarađujemo sa drugim zemljama, želimo da i te zemlje žele da sarađuju sa Švedskom. Međutim, vojna hunta Malija se okreće na stranu Rusije i podržava njihov rat protiv Ukrajine", istakao je Forsel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Švedska obustavlja pomoć Maliju zbog podrške te zemlje Rusiji

Izvor: Blic, 05.Jan.2024

Švedska će obustaviti pomoć afričkoj državi Mali, jer je vojna hunta te zemlje stala uz Rusiju i podržava njen rat protiv Ukrajine, rekao je ministar spoljne trgovine i međunarodnih poslova Švedske Johan Forsel.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.