Svečana akademija povodom Dana oslobođenja Beograda

Izvor: Politika, 20.Okt.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svečana akademija povodom Dana oslobođenja Beograda

Svečanom Akademijom u „Sava centru” ruski predsednik završio jednodnevnu posetu Beogradu

Svečana Akademija povodom 65. godišnjice oslobođenja Beograda, koja je pod sloganom „Srbija pamti 65 godina slobode” održana sinoć u „Sava centru”, bila je poslednja stanica ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva, pre nego što je nešto posle 20 časova njegov predsednički avion odleteo sa beogradskog aerodroma „Nikola Tesla”.

Uz opsežne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mere bezbednosti, predsednici Boris Tadić i Dmitrij Medvedev došli su do „Sava centra” nešto posle 18 časova da bi petnaestak minuta kasnije ušli u veliku salu u kojoj ih je strpljivo čekalo skoro 4.000 prisutnih. Prvi red bio je rezervisan za najbliže saradnike dvojice predsednika, ali i za druge važne goste. Predsednik RS Milorad Dodik sedeo je odmah do Tadića. Do njega su se redom nalazili premijer Mirko Cvetković i njegov prvi potpredsednik Ivica Dačić, pa šefovi diplomatija dveju zemalja Vuk Jeremić i Sergej Lavrov. Nešto dalje smestili su se crkveni velikodostojnici koje je predvodio mitropolit Amfilohije Radović, a do njega je sedeo i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Sa druge strane do predsednika Medvedeva sedeo je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin. U prvim redovima našli su se i predsednica Narodne skupštine Slavica Đukić-Dejanović, skoro svi ministri srpske vlade i predsednik SNS Tomislav Nikolić.

Srbija je država koja baštini antifašističku tradiciju i koja se u oba svetska rata uz ogromne žrtve borila za slobodu i ljudska prava i za sve vrednosti na kojima počiva moderna evropska civilizacija, rekao je predsednik Tadić. On je istakao da je bitka za Beograd u Drugom svetskom ratu i pobeda nad fašizmom najveći zajednički srpsko-ruski podvig u istoriji, u kome su dva naroda dala ogromne žrtve boreći se za ljudsko dostojanstvo i protiv zla.

„Upravo radi budućnosti moramo se osvrtati, pamtiti zajedničku borbu protiv fašizma i čuvati to iskustvo od zaborava istorije i od svih onih u našem okruženju koji veličaju ideje fašizma, a istovremeno osporavaju naš demokratski kapacitet i privrženost univerzalnim vrednostima civilizacije i našu posvećenost miru i razumevanju među narodima”, poručio je Boris Tadić.

Predsednik Srbije istakao je da je Srbija s Rusijom u najboljim prijateljskim odnosima, da među državama nema otvorenih pitanja, te da je želja Srbije da saradnja s Rusijom u budućnosti bude još intenzivnija i kvalitetnija.

„Srbija je danas zemlja koja se izgrađuje i reformiše na putu ka punopravnom članstvu u EU. Srbija je danas otvoreno demokratsko i tolerantno društvo, Srbija je pravna država koja se najoštrije suprotstavlja nasilju, političkom ekstremizmu i rasnoj i religijskoj netrpeljivosti”, rekao je Tadić.

„U Srbiji nema mesta za one koji zagovaraju politiku nasilja, i Srbija će borbu za Kosovo i Metohiju nastaviti mirnim i demokratskim sredstvima. Srbija odbija svaku vrstu pretnji silom u sukobima između država i naroda, ali i svaki vid ugrožavanja svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta”, rekao je Tadić.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev poručio je da dva naroda povezuje slavna zajednička istorija, duhovne vrednosti, bratstvo i težnja da žive u slozi i brane jedni druge.

Podsetivši na ogromne žrtve koje su podnele dve zemlje u najkrvavijem ratu u istoriji, Medvedev je čestitao praznik i zahvalio srpskim prijateljima na brižljivom odnosu prema sovjetskim vojnicima koji su dali život u borbi za oslobođenje Beograda.

„U obavezi smo da sačuvamo sećanje i istinu na ono što se desilo, posebno danas kada postoje pokušaji da se izvrgne istorija i izopači suština, da se osvajači prikažu kao spasioci, dželati kao patriote, a oslobodioci kao okupatori”, poručio je Medvedev.

Predsednik Rusije je ponovio da će Rusija ostati čvrsto pri svojim stavovima u odnosu na važna pitanja, poput onog u vezi sa Kosovom i Metohijom i odbranom teritorijalnog integriteta Srbije.

Odnosi Srbije i Rusije ispunjeni su poverenjem i međusobnim poštovanjem i zajednički planovi biće uspešno ostvareni,rekao je Medvedev.

Pre i između govora dvojice predsednika puštani su kratki filmovi koji su prikazivali detalje iz borbe Srbije u Prvom svetskom ratu, zatim odbranu Moskve i Staljingrada u Drugom svetskom ratu, zajedničko oslobađanje Beograda od strane partizana i jedinica Crvene armije 1944. godine, kao i veliku paradu na moskovskom Crvenom trgu 1945. godine, na kojoj su bačene nacističke zastave koje su crvenoarmejci zaplenili tokom rata.

Na kraju programa ženski vokalni trio otpevao je rusku pesmu „Rjabina”, a potom i pesmu „Po šumama i gorama”. Svečana Akademija završena je nastupom dečjeg ansambla i delovima iz baleta „Labudovo jezero”.

M. R. P.

[objavljeno: 21/10/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.