KG: Blokirani računi 14 škola

Izvor: B92, 13.Sep.2014, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KG: Blokirani računi 14 škola

Dugovanja svih škola na teritoriji Kragujevca iznose oko pola milijarde dinara, a u najtežem položaju je četrnaest škola kojima je račun blokiran.

Školske ustanove su onemogućene da regularno obavljaju nastavu i nabavljaju osnovna sredstva za održavanje, a Osnovnoj školi "Svetozar Marković" je popisana imovina.

Zbog neizmirenih dugovanja lokalne samouprave, još od 2010. godine, kragujevačka Osnovna škola "Svetozar Marković" je u ogromnim problemima. Račun >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jeblokiran, imovina popisana zbog čega su rukovodstvu škole ruke praktično vezane.

Nas kao školu potpuno blokiraju i smeta nam i u toku organizacije nastave. Nemamo novca ni za kupovinu kancelarijskog materijala, za tekuće održavanje škole. Sami vidite da nismo krečili jedan duži vremenski period. Nemamo osnovna sredstva za održavanje“, kaže Tatjana Marinković, direktorka OŠ "Svetozar Marković“.

Ova škola po svim osnovama duguje više od 60 miliona dinara. Oko 90 zaposlenih ju je tužilo, što je uslovilo blokiranje računa i popisivanje imovine.

Kada bilo ko tuži školu, kada tužba postane izvršna, kada se angažuju privatni sudski izvršitelji onda dolazi do popisa imovine, kaže Marinkovićeva.

Školska uprava će izneti prigovor na dolazak popisivača u lokalne škole jer, kako iz ove ustanove kažu, ne postoji pravni osnov da imovina bude oduzeta.

Ono što smo mi kao informaciju dobili raspitujući se i analizirajući situaciju jeste da školska imovina u svim onim školama u kojima je popisivana ovih dana, konkretno u školi "Svetozar Marković" pripada nečemu što je javno dobro, odnosno ne može biti oduzeta školama. Tako se školama mogu oduzeti samo novčana sredstva, kaže Radojko Damjanović, načelnik školske uprave.

Čelnici lokalne samouprave poručuju da iako je finansijska situacija u celoj državi teška, nije tačno da grad ne vodi računa o svojim školama.

"Video sam da se maltene politika umešala. Jednostavno neke stvari nisu tačne i da je to predstavljeno kako škole idu na doboš, kako se zaplenjuje imovina. Evo kažem, u toku današnjeg dana smo sva svoje dugovanja ka školi "Julijana Ćatić" u Stragarima i srednjoj Muzičkoj školi namirili i u toku naredne nedelje ćemo završiti prem OŠ Svetozar Marković", kaže Zoran Rajović, član gradskog veća za obrazovanje.

Ukupna dugovanja svih škola u Kragujevcu iznose oko pola milijarde dinara. U to su uračunati računi za grejanje, struju, telefone, vodu i kanalizaciju. Pored redovnih profesora i nastavnika kojima nisu isplaćene zarade i jubilarne nagrade, kratkih rukava ostali su i asistenti u nastavi koji su angažovani u poslednje dve godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.