Sve više kazni za nevezivanje na zadnjem sedištu

Izvor: Mondo, 09.Apr.2019, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više kazni za nevezivanje na zadnjem sedištu

Policija kontrolisala da li se vezujemo i kako prevozimo decu

Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Nedavna akcija Saobraćajne policije MUP-a Srbije pokazala da se naši građani i dalje ne vezuju kada se prevoze na zadnjem sedištu.

Zbog toga je skoro dve hiljade putnika dobilo kaznu u iznosu od 10.000 dinara, pokazuju rezultati ove akcije, koja je, osim u Srbiji, bila organizovana u 29 zemalja koje su članice organizacije mreže saobraćajnih policija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << TISPOL.

Ovo su kompletni rezultati sedmodnevne akcije policije u Srbiji:

16.473 otkrivena prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa od strane vozača,

1.795 otkrivenih prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa od strane suvozača,

1.996 otkrivenih prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa od strane putnika na zadnjem sedištu.

Kazna u iznosu od 10.000 dinara se ne odnosi samo na putnike na zadnjem sedištu, već i na one na prednjim. Ako ovaj iznos platite u roku od osam dana, država vam oprašta polovinu sume.

U prva tri meseca ove godine, u svojstvu vozača ili putnika u motornim vozilima, poginulo je 15 osoba koje nisu koristile sigurnosni pojas, od kojih je šestoro zadobilo smrtne povrede usled ispadanja iz vozila, saopštio je MUP Srbije.

Osim korišćenja sigurnosnog pojasa, policija je kontrolisala i prevoz dece. Otkriveno je 342 prekršaja nepropisnog prevoza dece na prednjem sedištu, a 513 na zadnjem.

Zakonom o bezbednosni saobraćaja propisano je da na prednjem sedištu ne sme da se prevozi dete mlađe od 12 godina, osim u sedištu postavljenom suprotno smeru kretanja vozila. U tom slučaju obavezno je deaktivirati suvozačev vazdušni jastuk!

Dete niže od 135 centimetara mora da se prevozi vezano u odgovarajućem bezbednosnom sedištu, koje instalirano u vozilu na propisan način. Deca starija od četiri godine, mogu se prevoziti na takozvanom buster sedištu ako su dovoljno visoka da se mogu bezbedno vezati.

Maksimalna kazna da prevoz dece na nepropisan način iznosi čak 120.000 dinara, a povlači i oduzimanje dozvole u trajanju od najmanje osam meseci, kao i 13 do 15 kaznenih bodova.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.