Sve više Beograđana želi da se isključi sa daljinskog grejanja

Izvor: Radio 021, 22.Avg.2015, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više Beograđana želi da se isključi sa daljinskog grejanja

Ako korisnik daljinskog grejanja, zato što je nezadovoljan uslugom ili što više nije u mogućnosti da plaća račune, poželi da se isključi sa centralnog grejanja i pređe na drugi, njemu odgovarajući način zagrevanja prostorija, to neće moći baš lako i da učini, a često je ovaj poduhvat ravan nemogućoj misiji.

Da bi se neko odjavio sa sistema daljinskog grejanja, neophodno je da pribavi saglasnost skupštine stanara, najbližih komšija, potvrde da je to tehnički >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << izvodljivo, a onda plati i radove, čija se cena kreće do 12.000 dinara.

- Stambene zgrade projektovane su kao celina, pa bi ukidanje grejanja u jednom stanu moglo da proizvede određene poteškoće ostalim vlasnicima. Isključivanje stambenih ili poslovnih objekata unutar zgrade narušava kvalitet zagrevanja susednih prostorija. Toga moraju da budu svesni oni koji daju saglasnost nekome od stanara da se isključi iz sistema. Ipak, ovakvih zahteva je za stanove i lokale oko 500 godišnje - kažu u "Beogradskim elektranama". Kako objašnjavaju, vlasnik stana je i suvlasnik svih zajedničkih instalacija i prostorija u zgradi, pa saglasnost za isključenje moraju da daju svi suvlasnici zgrade, odnosno skupština stanara zgrade.

Pored popunjenog zahteva za isključenje i saglasnosti skupštine ili saveta zgrade, podnosilac prilaže dokaz o vlasništvu nad stambenim objektom, fotokopiju lične karte i poslednji račun "Infostana". Kada dobije odobrenje, vlasnik stana plaća i cenu isključenja, koja zavisi od načina tog procesa i radova na instalaciji, ali nije veća od 12.000 dinara.

Najčešći razlozi za isključenje stana iz sistema daljinskog grejanja su finansijske prirode. Zbog smanjenja prihoda, gubitka posla ili niskih penzija građani se odlučuju na ovaj korak. - U poslednje dve godine broj ovakvih zahteva malo je povećan. Najčešće se radi o stanovima koji se iz raznoraznih razloga ne koriste - kažu iz "Beoelektrana".

Dobijaju više zahteva za isključenje poslovnog prostora nego stambenog. Vlasnicima kuća je lakše, jer oni prilažu samo zahtev, lična dokumenta i račun "Infostana" kako bi se odjavili.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.