Sve moglo da bude izgubljeno. Takav scenario za roditelje iz Srbije bio je ravan katastrofi

Izvor: B92, 04.Nov.2019, 22:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sve moglo da bude izgubljeno. Takav scenario za roditelje iz Srbije bio je ravan katastrofi"

Pre dva meseca Srbiju je tresla afera sa matičnim ćelijama - švajcarska kompanija Kriosejv u kojoj je čuvan materijal porodica iz Srbije bankrotirala i nestala.

Roditelji iz Srbije bili su besni i zabrinuti. Spas je ponudila poljska banka matičnih ćelija Fami-kord, koja je preuzela čuvanje.

U glavnom gradu Poljske, čuva se 350 000 uzoraka koje je Fami-kord preuzeo od Kriosejva. U toj najvećoj evropskoj i jednoj od vodećih svetskih banaka matičnih ćelija, nalaze >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se i uzorci 16 000 srpskih porodica.

Sve je moglo da bude izgubljeno. Takav scenario za roditelje iz Srbije koji su poverenje i novac uložili u Kriosejv bio je ravan katastrofi. U tom trenutku, poljski Fami-kord rešava da preuzme sve uzorke o svom trošku i tako sačuva i matične ćelije i poverenje u ovu oblast. One su nekoliko meseci, svakodnevno transportovane u specijalnim uslovima i sada se nalaze na sigurnom, u laboratorijama poljske banke.

"Odluka o tome šta će činiti sa matičnim ćelijama je isključivo u rukama porodica. Što se tiče čuvanja u budućnosti, ono neće biti dodatno naplaćivano. Ukoliko je na primer neko Kriosejvu uplatio čuvanje 2015. godine za narednih 25 godina, mi sve preuzimamo na sebe i bez dodatnih troškova ih čuvamo do 2040. Dakle, roditelji neće imati nikakve troškove, ako se odluče da ćelije koje smo mi preuzeli, tu i ostanu", kaže JAkub Baran predsednik borda direktora Fami-korda.

Do sada je transportovano 99 odsto uzoraka koje je čuvao Cryosave. Ono što je preostalo, nalazi se u nekoliko evropskih zemalja, a kako saznajemo u tim tankovima nalazi se i određeni broj uzoraka matičnih ćelija porodica iz Srbije.Oni tek treba da budu dopremljeni u Varšavu, gde će, kao i ostali uzorci proći detaljne analize.

"Sve ovo je ogroman posao. Svaki uzorak se pojedinačno analizira, a do sada smo to učinili sa 15 odsto uzoraka od 350 000 preuzetih. Zbog nesređene dokumentacije, ako je nekom roditelju sada potreban uzorak za lečenje i uputi nam zahtev, potrebno nam je oko mesec dana da uradiomo testove i provere i dostavimo ćelije sa svom propratnom dokumentacijom", navodi direktorka laboratorije Karolina Zagorski.

A da provere stanje svojih uzoraka, mogu i roditelji iz Srbije. Prvi korak ka tome je registracija na sajtu Fami-korda i upisivanje podataka koje imaju.

"Nakon nekih dva do tri meseca dobiće potvrdu da li se njihov uzorak čuva u Varšavi, a kao što smo rekli 99 posto uzoraka iz Srbije se čuva u Varšavi. Posle toga mogu da kontaktiraju Biosave kako bi im bio save rastumačio kvalitet uzorka i zašto uzorak može da bude iskorišćen", objašnjava medicinski direktor Biosejva Aleksandar Antović.

Švajcarski Kriosejv finansijske probleme ima već dve godine, a javnost u našoj zemlji je za to saznala pre nepuna dva meseca. Istraga protiv njih pokrenuta je u Srbiji, kao i u Italiji, Mađarskoj i Švajcarskoj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.