Sve bolja saradnja Srbije i Egipta: Palma predložio da se ponovo vrši razmena studenata kao nekada FOTO

Izvor: B92, 27.Jul.2023, 13:58

Sve bolja saradnja Srbije i Egipta: Palma predložio da se ponovo vrši razmena studenata kao nekada FOTO

U Skupštini Srbije organizovan je zvaničan prijem za predsednika Predstavničkog doma Parlamenta Egipta Hanafi Ali Džebalija.

Održan je i sastanak dve delegacije, u egipatskoj, pored predsednika parlamenta sa saradnicima bio je i ambasador Arapaske Republike Egipat u Srbiji Basel Salah, a sa srpske predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, potpredsednica Skupštine Srbije Snežana Paunović i predsednik Parlamentarne grupe srpsko-egipatskog prijateljstva Dragan Marković >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Palma.

Vladimir Orlić je rekao da se saradnja Egipta i Srbije iz godine u godinu povećava i da Srbija očekuje od Egipta, kada je problem Kosova i Metohije u pitanju, da Egipat u svetskim institucijama podrži Srbiju, jer je to od vitalnog značaja za Srbiju.

Potpredsednica srpskog parlmenta Snežana Paunović je rekla da je dva puta bila u Egiptu i da je impresionirana onim što je videla i čula i da narod Egipta voli građane Srbije.

Predsednik Parlamentarne grupe srpsko-egipatskog prijateljstva u Skupštini Srbije Dragan Marković Palma je rekao da je sedam puta bio u Egiptu, da je vodio delegacije u čijem sastavu su bili i lekari, medicinski radnici iz cele Srbije, po dva čarter leta godišnje, te da je obišao više egipatskih regija, među kojima regije Crveno more, Južni Sinaj i Giza.

Marković je rekao da su te delegacije koje je predvodio primljene na visokom nivou, te da je poslednjih godina povećan broj letova iz Srbije za Egipat zahvaljujući odličnoj saradnji predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Egipta El Sisija.

"Egipat ima 110 miliona stanovika, to je veliko tržište i to veliko tržište Srbija treba da iskoristi. Postoji Sporazum o strateškoj saradnji između Srbije i Egipta, koji su dva predsednika potpisala, al je potrebna i inicijativa sa obe strane za realizaciju tog sporazuma", rekao je Marković i dodao da treba kao nekada da se vrši razmena studenata i da naši studiraju u Egiptu, a Egipćani u Srbiji.

"I ono što je najvažnije za Srbiju je da Egipat za ono što uvozi da prioritet Srbiji i srpskim prozivodima. Postoji napredak kada su u pitanju vize, građani Egipta ne čekaju dugo za vizu za Srbiju kao i obratno, a ranije je potpisan i Memorandum o razumevanju o međusobnom ukidanju viza za nosioce diplomatskih pasoša", kazao je Dragan Marković Palma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.