Svakodnevna kupovina preko granice u BiH podstiče lokalnu ekonomiju

Izvor: Southeast European Times, 31.Jan.2012, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svakodnevna kupovina preko granice u BiH podstiče lokalnu ekonomiju

Niže cene i manji porezi u Bosni i Hercegovini navode mnoge državljane Hrvatske i Srbije da tamo obavljaju kupovinu.

31/01/2012

Bedrana Kaletović za Southeast European Times iz Sarajeva -- 31.1.2012.

Bosna i Hercegovina (BiH) postala je popularna destinacija za kupce širom regiona, jer je zbog nižeg poreza cena robe manja nego u susednim zemljama.

„U BiH često možemo dobiti duplo više za svoj novac nego u Hrvatskoj“, kaže Mirjana Bosić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << koja živi u blizini Osijeka, u severnoj Hrvatskoj. „Cigarete, čak i one napravljene u Hrvatskoj, jeftinije su u BiH. Na putu nazad [za Hrvatsku] napunimo rezervoar goriva i naša kupovina se definitivno isplati.“

Cene su manje jer BiH ima manju taksu na dodatu vrednost (PDV) nego njeni susedi -- 17 odsto na sve proizvode i artikle. Hrvatski PDV je 23 odsto, srpski 18 odsto, a crnogorski 17 odsto.

Hrvatski PDV povećaće se na 25 odsto u martu.

Makedonija ima PDV od 18 odsto za proizvode koji nisu medicinski artikli i kompjuterska oprema, a moldavski PDV je 20 odsto.

PDV je porez na profit za proizvode -- razlika između troškova proizvodnje nekog artikla i cene po kojoj se prodaje. On se prikuplja svaki put kada preduzeće u lancu snabdevanja kupuje ili proizvodi proizvod i preprodaje ga.

„Sistem PDV u BiH, u poređenju sa zemljama članicama EU, puno je efikasniji. Univerzalan, po razumnoj stopi, on ostavlja manje prostora za prevaru vezanu za PDV. Kada se primenjuju razne stope PDV, za razne proizvode, mogao bi da bude ugrožen izbor potrošača“, navodi se u studiji Uprave BiH za indirektno oporezivanje iz novembra 2011. godine.

„Potrošačka korpa biće lakša i skuplja, jer svaki porast PDV neminovno dovodi do porasta cena. Čak i u trenutnim uslovima male kupovne moći novo povećanje cena predstavljaće dodatan udarac kupovnoj moći građana“, kaže za SETimes Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Sa porastom cena hrane i drugih namirnica u Hrvatskoj i predstojećim povećanjem PDV za sve artikle, Hrvati su počeli redovno da putuju u kupovinu u susednoj BiH.

„Nekada smo kupovali hranu u Mađarskoj. Sa dva ili tri mesečna putovanja uštedeli bismo oko 40 odsto ili više nego da smo kupovali u Hrvatskoj“, kaže Bosić.

Nakon povećanja PDV u Mađarskoj na 25 odsto, porodica Bosić počela je da kupuje u BiH.

U grad Bijeljinu, u Republici Srpskoj (RS), u blizini granice sa Srbijom, dolazi veliki broj kupaca sa registarskim tablicama iz Srbije.

„Za kupovinu cigareta, alkohola i kafe ne dobijaju povrat PDV-a, ali za sve druge artikle dobijaju. To naši kupci znaju i zato nam dolazi puno Srba koji troše novac u našim radnjama“, rekao je za SETimes Zdravko Đurić, direktor bijeljinske robne kuće Fis.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.