Švajcarska pouzdan i značajan razvojni partner Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Nov.2018, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švajcarska pouzdan i značajan razvojni partner Srbije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se danas sa zamenikom direktora švajcarske Agencije za razvoj i saradnju SDC i šefom za saradnju sa Istočnom Evropom Rut Huber.

Razgovarale su o dosadašnjoj, i planovima za buduću saradnju koji bi osnaživanjem efikasnijeg funkcionisanja institucija i kroz podršku reformama koje sprovodimo, trebalo da doprinesu procesu evrointegracija, saopštilo je resorno ministarstvo.

Joksimović je zahvalila na dosadašnjoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pomoći kojom Švajcarska - iako nije članica EU, doprinosi pristupanju Srbije Evropskoj uniji. Posebno je akcentovala činjenicu da je ta država jedan od najznačajnih bilateralnih i, istovremeno, razvojnih donatora.

Ministar je upoznala zamenika direktora SDC Rut Huber sa dostignućima procesa reformi, posebno kroz jačanje institucija i primenu evropskih standarda, čime se - kao je naglasila, unapređuju demokratske norme i modernizuju država i društvo.

Tokom razgovora, posebno je ukazano na neophodnost zajedničkog angažovanja na jačanju sposobnosti opština i gradova za korišćenje razvojnih fondova, a u saradnji sa regionalnim razvojnim agencijama.

Huber je iskazala spremnost Švajcarske da doprinese napretku Srbije u procesu evropskih integracija i pohvalila aktivnosti na definisanju višegodišnjeg planskog dokumenta za finansiranje iz sredstava razvojne pomoći.

Objasnila je da je švajcarska Strategija saradnje sa Srbijom - ukupan budžet za period 2018-2021 jeste 95 miliona evra, prevashodno usresređena na tri oblasti - upravljanje, ekonomski razvoj i zapošljavanje, odnosno održivu energiju i otporne gradove, a radi intenziviranja reformi i bržeg razvoja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.